„Likérové“ špičky

Dlouho jsem se odhodlávala udělat svůj oblíbený zákusek z dětství, protože jsem měla pocit, že je to děsně složité. Navíc vidina použití syrových vajec mě od toho hodně odrazovala a recepty se ztuženým tukem a sojovou moukou také. Ale nedalo mi to a pokusila jsem se vytvořit svou vlastní variantu, která není vůbec k zahození.

Nejprve si musíme upéct piškoty.  Pokud vám nevadí cukr použijte tento recept: 

  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce oleje

vyšlehejte bílky s cukrem do opravdu pevného sněhu, kdy špičky drží nahoru a neohýbají se. Potom přimixujte postupně olej a žloutky a nakonec vmíchejte lehce mouku. 

Pokud se chcete vyvarovat cukru:

  • 2 bílky
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce rýžového sirupu (agáve, medu)
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce oleje

Nejprve si ušlehejte bílky. Ve druhé míse vyšlehejte sladidlo se žloutkem a olejem do pěny, přimíchejte mouku a nakonec opatrně vmíchejte bílky.

u obou postupů dejte vzniklé těsto do zdobícího sáčku a stříkejte hladkou hubičkou na plech s pečícím papírem piškoty. Pečeme na 180 stupňů dozlatova.

„Likérová“ náplň:

  • 250 ml mléka
  • 1/2 balíčku vanilkového pudinku
  • javorový sirup (agáve, med, cukr)
  • smetana ke šlehání.

uvaříme pudink, naředíme ještě teplý smetanou ke šlehání a dosladíme podle vaší vlastní chuti (pro mě je obtížné psát množství sladidla, protože my opravdu sladíme hodně málo) a necháme vychladnout.

Čokoládový krém:

  • 300ml mléka
  • vanilkový pudink
  • 50 hořká kvalitní čokoláda ideálně bez cukru
  • sladidlo dle chuti
  • 200g másla

250ml mléka osladíme (4 lžíce rýžového sirupu), rozpustíme v něm čokoládu a přimícháme vanilkový pudink rozpuštěný ve zbytku mléka, uvaříme do zhoustnutí a překryjeme potravinovou folií, aby se nevytvořil škraloup. Necháme úplně vychladnout a postupně zašleháme 200g másla. Tady opět ochutnejte a doslaďte podle vlastního uvážení. Na tmavé krémy a těsta je výborný kokosový cukr, ale musíte si ho namixovat v kafemlýnku, aby vám nekřupal mezi zubama 🙂

A teď budeme dávat dohromady. Připravte si piškoty. Z uvedeného krému mi vyšlo sedm špiček, zbytek piškotů dojedly děti ke svačině. 

  1. každý piškot polijte čokodádou, aby neprotekla vanilková náplň a piškot nezvlhnul
  2. do cukrářského sáčku dejte speciální cukrářskou násadu na špičky a stříkejte na s čokoládou zaschlé piškoty
  3. naplňte vanilkovou náplní
  4. uzavřete špičku 
  5. dejte minimálně na dvě hodiny chladit do lednice
  6. namočtě v čokoládě a vraťe zpět do lednice

plnit můžete samosebou i vaječným likérem, ale má fobie ze syrových vajíček nezná mezí. Pokud nechcete použít vajíčka jako já, můžete dát do vanilkového krému rum, případně rumové aroma.