Tmavý chleba z formy na biskupský chlebíček

Tento chleba vznikl naprosto nečekaně. Prostě jsem zjistila, že mi došla mouka Schaer Mix B, následně jsem zjistila, že mám málo i další mouky, kterou jsem chtěla použít a musela jsem vytáhnout mouku z teffu, kterou jsem neustále odkládala. Výsledkem je opravdu povedený chlebík, připomínající svou chutí chleba žitný.

12 hodin před samotným zaděláním chleba je třeba připravit kvásek:

  • jedna lžíce kvasu z lednice
  • 200g vody
  • 200g mouky Adveni – universální směs modrá

vše smícháme v míse, přetáhneme potravinovou folií a necháme stát minimálně 12 hodin na lince.

K vykvašené mouce přidáme:

  • 130 g mouky z teffu tmavé
  • 70 g mouky Adveni universální směs fialová
  • 150ml vody
  • 3 lžíce spařeného lněného semínka (cca 50ml horké vody)
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst dýňových semínek
  • lžíčka soli
  • 30 ml oleje
  • lžíčka chlebového koření

vše uhněteme v těsto, které necháme v míse kynout cca 3 hodiny. Poté přeneseme do papírem vyložené formy na biskupský chlebíček, potřeme vodou a posypeme trochou semínek. Necháme 2 hodiny nakynout a pečeme v parní troubě rozpálené na 250 stupňů asi 30 minut (případně použít plech s vodou). Po třiceti minutách stáhneme na 200 stupňů a dopékáme 15 minut. Pak jsem ještě vydělala z formy a deset minut pekla na mřížce,