Tortilové placky plněné falafelem, cizrnovou pomazánkou a zeleninou

Nevím, zda všichni znáte, tak trocha teorie – falafel je kulička z cizrny, dochucená bylinkami a smažená v oleji. Nejčasteji se podává s pita chlebem, pomazánkou a zeleninou. Zdravější variantou může být, pokud kuličky upečete na sucho v troubě, ale smažená varianta je přece jenom chutnější. Receptů na internetu najdete hodně a liší se druhem použitých bylinek a koření.

První co musíte udělat je namočit přes noc cizrnu. V tomto případě určitě nepoužívejte sterilovanou v plechovce. Potřebujeme nevařenou cizrnu, která pouze nabobtná ve vodě. Je dobré, aby byla celá ponořená cca 12 hodin.

Já většinou máčím celý půlkilový pytlík, protože část cizrny použiji i na cizrnovou pomazánku, kterou budeme placky promazávat.

Ráno vodu slijeme a cizrnu rozdělíme na dvě části.

Cizrnová pomazánka:

Jednu část vrátíme zpět do hrnce, opět zalijeme čerstvou vodou a vaříme do změknutí, slijeme vodu, která zbyla do hrnečku vedle. Cizrnu necháme zchladnout a přidáme:

  • půl lžičky soli
  • trocha čerstvého mletého barevného pepře
  • šťáva z půlky citronu
  • lžička tahini
  • dvě lžíce olivového oleje
  • stroužek prolisovaného česneku

Vše začneme tyčovým mixérem mixovat do hladké pasty. Postupně přilíváme po troškách odstavenou vodu a mixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád řídší, někdo naopak hustší. Nechám zcela na vás.

Tortilové placky:

Z uvedeného množství mouky jsem udělala tři větší placky (hrnek je o objemu 200ml)

  • 1 a půl hrnku mouky Schaer mix B
  • půl hrnku rýžové mouky polohrubé Adveni
  • trocha soli
  • tři lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek vody

Nejprve promíchejte mouky se solí, přidejte olej, část vody a začněte rukama propracovávat. Výsledkem by mělo být tužší, ale kompaktní těsto, které následně vyválíte na pomoučené ploše do kruhu, zarovnejte pak pomocí talíře a pečte na suché pánvi z obou stran. Vodu přilévejte postupně ať není těsto moc řídké.

Falafelové kuličky:

teď přijde na řadu cizrna, kterou jsme ráno dali stranou a která se nevařila. přendejte do foodprocesoru, rozmixujte nebo můžete použít i tyčový mixér a přidejte:

  • posekaný koriandr (já třeba vynechávám)
  • půl lžíčky římského kmínu
  • lžíčka soli
  • pepř
  • 2 nasekané jarní cibulky – pouze zelená část
  • 2 stroužky česneku
  • trocha nasekané petrželky

Nejprve rozmixujte cizrnu, poté sůl, kmín, pepř, prolisovaný česnek a ještě jednou projeďte mixérem. Nakonec vmíchejte posekané bylinky.

Z hmoty vytvarujte placičky asi 1cm vysoké a 5cm široké a smažte z obou stran ve vyšší vrstvě oleje.

Tortilové placky pomažte cizrnovou pomazánkou, poklaďte zeleninou (cibule, okurka, rajče, salát), přehněte na čtvrtinu a naplňte falafelem.

falafel v bezlepkové placce