Ovocné cupcakes bez lepku, mléka a vajíček – vegan

Takhle to dopadá, když zapomenete objednat na oslavu dort pro vegany. Večer před akcí stojíte v kuchyni a na rychlo připravujete něco, čím pohostíte. Recept je vhodný pro celiakii, alergiky na mléko a vajíčka, naopak pozor na ořechy a kakao.

  • 50g mandlové mouky
  • 50g polohrubé rýžové mouky Aveni
  • 90 g mouky schaer Mix B
  • 90g jemně mletého kokosového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • lžíčka jedlé sody
  • lžíce jablečného octa
  • šťáva z půlky citronu
  • 30g kakaa
  • 70ml vody
  • 30ml oleje
  • 50g rozpuštěné hořké čokolády
  • ovoce (maliny, borůvky, jahody)

Nejprve smícháme veškeré sypké suroviny, ke kterým přidáme všechy mokré a důkladně vymícháme hladké těsto.

Plníme do muffinové formy, kdy je každý otvor vyložen papírovým košíčkem.

Nyní do každého kousku zatlačte ovoce podle vlastní chuti.

Pečeme na 180 stupňů a zkoušíme špejlí.

Krém:

  • rostlinný tuk cocovit
  • rýžový sirup
  • malinové pyré
  • vanilkový pudink

Nejprve rozmixujte 250g malin a propasírujte přes cedník. Dolijte vodu tak, abyste měli 250ml malinové šťávy, přiveďte k varu a vmíchejte ve troše vody rozpuštěný vanilkový prášek.

Nechte zcela vychladnout a poté zašlehejte do tuku Cocovit a doslaďte rýžový sirupem, popřípadě cukrem.

Stříkejte na hotové korpusky a dozdobte ovocem.

cupcakes bez lepku, bez mléka, bez vajíček, veganské cupcakes