Máčené slepované perníčky

Máte rádi perníčky? Pak určitě vyzkoušejte tyto. Základ tvoří pohanková mouka a v kombinaci s mletým kokosovým cukrem si opravdu pochutnáte a nepoznáte, že se jedná o bezlepkovou verzi. Jsou bez jakéhokoliv tuku, takže mohou i ti, co mají alergii na mléčnou bílkovinu či laktózu. Med jde zaměnit i například za javorový sirup a chuť posunete opět někam jinam.

 

300 g bezlepkové mouky (já použila ze 70% pohankovou a zbytek rýžová hladká a schar mix B)

2  vejce

1 lžíčka perníkového koření

1 lžička skořice

150 mletého kokosového cukru

1 vrchovatá lžička jedlé sody

70 medu

šťáva citronu

povidla nebo oblíbená marmeláda na slepení

rozpuštěná čokoláda (buď vaše oblíbená nebo vlastní výroby) na namáčení

 

  • 200 g mouky mícháme se zbylými ingrediencemi a odložíme klidně na dva dny odpočívat do lednice.
  • V den pečení přimícháme zbytek mouky a vytvarujeme pružné těsto, nesmí moc lepit, ale pozor, aby nebylo moc tuhé.
  • Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
  • Těsto přeneseme na pracovní desku, a vyválíme plát alespoň 5mm silný a klademe na plech. Perníčky trochu nabydou a zvětší se i do stran, tak nedávejte hned vedle sebe. V troubě pečeme cca 8 minut. Hlídejte, aby perníčky nezačaly dost hnědnout, pak ztvrdnou a nemá smysl je lepit. Pochutnáte si na nich tedy i tak, ale naplněné a namočené v čokoládě jsou lepší ;).
  • Nechte vychladnou a slepujte oblíbenou marmeládou nebo povidly a uložte do ledničky, aby se lépe máčely v čokoládě.
  • Když jsou perníčky dostatečně nachlazené, vložte do rozpuštěné čokolády a nechte na mřížce okapat. (v tuto dobu je opět odkládám do lednice a nechám přes noc pořádně zatuhnout a proležet. Před konzumací je dobré vytáhnout, aby trochu povolily a byly měkké.

Důležité opravdu je, hlídat pečení, 8 minut je u mé trouby maximum, ale je třeba vyzkoušet, jak je na tom vaše trouba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bezlepkové slepované perníčky