Bezlepková vánočka

Vánočka…asi k tomu není potřeba cokoliv psát. Je pravdou, že bezlepková verze mě trochu potrápila, než jsem oprášila starý recept na klasickou vánočku a těsto jsem malinko zvláčnila tvarohem.  Nejsem fanouškem přidáváním guar gumy, xantanu, psyllia, stačí, že už to obsahují v určité míře směsi na pečení, takže dál už do těsta nepřidávám. Pravděpodobně by pak vydržela vláčnější déle, ale u nás se stejně stihne sníst ještě ten samý den, co je vytažena z trouby. 

Recept:

  • 300g hladké bezlepkové mouky Schaer Mix B
  • 100g rýžové mouky polohrubé Adveni
  • 2 žloutky 
  • 1 celé vejce
  • 10g bezlepkového kypřícího prášku
  • Balíček sušeného droždí
  • 100g rýžového sirupu v prášku nebo cukru
  • 125 g choceňského tvarohu
  • 80g másla
  • 100 ml mléka (vody)

Pokud se rozhodnete použít místo sirupu cukr, dejte 100g cukru, ale pak musíte doplnit tekutinu, takže cca 180ml mléka celkem.

Mouky, vejce, prášek do pečiva, droždí, rýžový sirup a 100ml mléka a vypracujeme v hladké těsto, přidáme máslo a pokračujeme v hnětení. Nakonec do těsta zapracujeme tvaroh a necháme v míse kynout na teplém místě asi hodinu. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto rozdělíme na devět dílů a upleteme vánočku, kterou potřeme vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

Doporučuji zpevnit na čtyřech místech špejlí, aby se v troubě nesesunula a cca 10 minut před koncem pečení potřít ještě jednou vajíčkem. Bude krásně lesklá.