Bezlepková vánočka

Vánočka…asi k tomu není potřeba cokoliv psát. Je pravdou, že bezlepková verze mě trochu potrápila, než jsem oprášila starý recept na klasickou vánočku a těsto jsem malinko zvláčnila tvarohem.  Nejsem fanouškem přidáváním guar gumy, xantanu, psyllia, stačí, že už to obsahují v určité míře směsi na pečení, takže dál už do těsta nepřidávám. Pravděpodobně by pak vydržela vláčnější déle, ale u nás se stejně stihne sníst ještě ten samý den, co je vytažena z trouby. 

Recept:

  • 300g hladké bezlepkové mouky Schaer Mix B
  • 100g rýžové mouky polohrubé Adveni
  • 2 žloutky 
  • 1 celé vejce
  • 10g bezlepkového kypřícího prášku
  • Balíček sušeného droždí
  • 100g rýžového sirupu v prášku nebo cukru
  • 125 g choceňského tvarohu
  • 80g másla
  • 100 ml mléka (vody)

Mouky, vejce, prášek do pečiva, droždí, rýžový sirup a 100ml mléka a vypracujeme v hladké těsto, přidáme máslo a pokračujeme v hnětení. Nakonec do těsta zapracujeme tvaroh a necháme v míse kynout na teplém místě asi hodinu. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto rozdělíme na devět dílů a upleteme vánočku, kterou potřeme vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

Doporučuji zpevnit na čtyřech místech špejlí, aby se v troubě nesesunula a cca 10 minut před koncem pečení potřít ještě jednou vajíčkem. Bude krásně lesklá.