Bezlepkový kváskový chléb se záparou

Bezlepkový chléb pro mě byl výzvou zhruba rok předtím, než jsem musela bezlepkové stravování zařadit i do našeho jídelníčku. Na to, že jsem tenkrát vůbec neměla zkušenost s bezlepkovým pečením, myslím, že to nedopadlo špatně, ale určitě to nebylo něco, čím jsem si byla 100% jista. Časem se mi, ale povedlo zaexperimentovat a vytvořit pár opravdu povedených kousků a recept na jeden z nich je právě tady. Budete k tomu potřebovat bezlepkový kvásek, na který najdete recept zde: kvásek

potřebné ingredience:

  • lžíce kvásku
  • 300g bezlepkové mouky Schaer mix B
  • 100g tmavé chlebové mouky Doves Farm
  • 10 g soli
  • 30g rostlinného oleje
  • lžíčka chlebového koření
  • 350ml vody

zápara:

  • 3 lžíce mletého zlatého lněného semínka
  • 1 lžíce hnědého lněného semínka
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 150ml vařící vody

Dále je dobré mít skleněnou kulatou mísu do trouby i s víkem a ošatku na kynutí chleba – pokud nemáte, bude stačit větší cedník vyložený utěrkou.

Upéct kváskový chléb je poměrně dlouhý proces a je dobré si to naplánovat podle vašeho denního režimu. počítejte s tím, že budete potřebovat cca 18 hodin času.

Já začínám den předem kolem 23 hodiny a chléb vytahuju z trouby kolem páté.

Den předem si tedy nachystejte do mísy na kynutí:

  • lžíci kvásku
  • 200g mouky Schaer mix B
  • 200ml vody

vše dobře promíchejte a mísu přetáhněte potravinovou folií. Zároveň smíchejte v menší misce všechna semínka a přelijte 150ml vařící vody. Misky nechte stát minimálně 12 hodin na kuchyňské lince.


po 12 hodinách do mísy s kváskem přidejte 100g zbývající mouky Schaer Mix B, 100g tmavé mouky Doves Farm, 10g soli, 30g oleje, chlebové koření, semínka a 150ml vody. Vše dobře propracujte ideálně mixérem nebo robotem s hnětacím hákem a nechte odpočívat dokud těsto nenabude dvojnásobný objem.

Nyní na pomoučenou plochu vyklopte celý obsah mísy a začněte tvarovat do bochníku. Roztáhněte do stran a překládejte znovu do středu. Proveďte několikrát, potřebujeme do těsta dostat vzduch. Když máme vytvarován bochník, přeneste do utěrkou vyložené nádoby na kynutí. Pro jistotu utěrku poprašte moukou, aby se bochník nepřilepil. V tuto dobu vložte do trouby pečící nádobu i s víkem a troubu i s nádobou rozehřejte na 280 stupňů.

Teď čekejte, než těsto v ošatce nabude a nafoukne se. vytvoří se hmota, do které když zmáčkete prstem, těsto se vrátí zpět. To je ta správná doba na vložení do trouby. Opatrně sejměte víko nádoby a přendejte do ní chleba, nařízněte do kříže a přiklopte víkem. Uzavřená nádoba zabraňuje úniku páry a chleba krásně naskočí, i když se po vložení zdá plochý. Nyní pečte podle vaší trouby. Já peču zhruba 45 minut. Poté, co dosáhnete požadované barvy (někdo preferuje světlejší, někdo připálenější), vyndejte chléb a dejte vychladnout na mřížku.