Minipavlova – vegan

myslím si, že dezert Pavlova známe v mnoha variantách všichni, ale co takhle zkusit bezvaječnou variantu. Od té doby, co jsem objevila aquafabu zkouším nové a nové možnosti využití. Dezert jsem připravila tak, aby byl zbaven co nejvíce alergenů. Je tedy vhodný nejen pro bezlepkáře, ale i pro alergiky na mléko, vajíčka, soju a samosebou i vegany.

Já asi nebudu zcela záměrně uvádět množství ale pouze potřebné ingredience. Záleží zcela na vás, jestli chcete udělat několik menších dortíků, či jeden veliký

  • aquafaba
  • cukr (klasika, rýžový, údajně to jde i se sirupem, ale zatím jsem nezkoušela)
  • rozpuštěná čokoláda
  • ovoce na zdobení

z aquafaby a cukru ušleháme pevný sníh, který naneseme na plech buď v podobě malých dortíků či jedné hmoty. Délka sušení se bude lišit velikostí. U mini verze o průměru cca 10cm jsem pekla 10minut na 180 a následně stáhla na 120 a sušila cca hodinu. Nemá cenu to nějak tvarovat, bude si to v troubě žít vlastním životem (nejprve se nafoukne, pak popraská a pak trochu sedne. Každý kousek bude originál.

Po uplynutí času dejte schladnout, nelekejte se, když budete vytahovat z trouby, budou dortíky měkké, ztuhnou vychladnutím. A zdobte přímo před servírováním.

Já použila krém také z aquafaby. Po vyšlehání s cukrem, jsem přilila rozpuštěnou, zchladlou čokoládu, lehce do krému vmíchala lžíčkou nanesla na vychladlou pusinku. Dozdobte ovocem, rostlinnou šlehačkou, prostě tím, na co máte chuť.