Kváskové bezlepkové crossanty

Už týden jíme crosissanty… proč? Protože jsem se rozhodla, že prostě zvládnu bezlepkovou kváskovou verzi. No strašně pitomý nápad, ale už se toho nemůžu pustit, takže peču a peču. Nejsem si tím tedy 100% jistá, ale slíbila jsem průběžný recept, tak je tady. Croissanty mají téměř identickou chuť jako klasické, akorát vnitřek bych si představovala nadýchanější, ale určitě časem vychytám.

Vycházela jsem z receptu Maškrnice, který jsem lehce s každou další verzí upravila. Všem doporučuji začít z menšího množství, na které sem dávám recept. Z těsta vznikne 5 croissantů, ale opravdu nedělejte větší množství než se s těstem naučíte trochu pracovat. Proces je to poměrně dlouhý, takže se vejde do dvou dnů.

omlaďte kvásek z lednice

  • 20g kvásku
  • 70g mouky schaer mix B
  • 80g vody

po 12ti hodinách:

  • 20g omlazeného kvásku
  • 20g cukru
  • 70g mouky Schaer mix B
  • 80 g vody

necháme zdvojnásobit objem cca 12 hodin a přidejte:

  • 180g mouky Schaer mix B
  • 90 ml vody
  • 10g změklého másla
  • 50g cukru
  • špetka soli
  • půl vajíčka

vypracujeme nelepivé pružné těsto, které dáme minimálně na jednu hodinu do lednice a připravíme si máslo.

130 g másla vyválíme do čtverce cca 10×10 cm a také dáme ještě chvilku zchladit.

Po hodině vyválejte z těsta větší čtverec, co kterého zabalíte jako do obálky čtverec másla

Teď rozválíme na podlouhlý plát, kratší strany zarovnejte tím, že seříznete a složte jako knihu. kratší kraje směrem do středu a pak k sobě.

V tuto chvílí dáme na hodinu odpočinout do lednice, můžete klidně i na dýl, ničemu to neublíží.

Po hodině vytáhneme a opět vyválíme plát, tentokrát přeložíme na třikrát, jako když skládáme papír do polodlouhé obálky a opět lednice na hodinu.

V tuto chvíli vytáhneme, rozválíme plát a rozkrájíme trojúhelníky, které stáčíme od nejširší strany k nejtenčí. Přeneseme na plech a necháme 8-10 hodin kynout ve vlhkém prostředí.

Před pečením pomašlujeme vajíčkem a pečeme na 220 stupňů do zlatova, já ještě jednou v průběhu pečení potírám vajíčkem znova.

Tady foto na řezu, jak jsem psala výše, určitě to chce ještě zapracovat, ale chuť úžasná, vždycky se snědly během chvilky.

glutenfree croissant, bezlepkový croissant