Banánovo-čokoládový raw dortík

Vůbec nebyl tento víkend v plánu. Ale při objedávání banánu jsem se jaksi uklika a místo tří kusů jsem objednala tři balení. Takže co s nimi, že? Nejjednoduší a nejrychlejší mi přišlo, zpracovat je právě do raw dezertu, kde žádná ze surovin není tepelně upravena a zachovává si tak veškeré vitamíny a minerály. Pokud neznáte, zkuste a uvidíte, jak je to občas příjemná změna.

na spodní krustu budete potřebovat:

  • 100 g mandlí
  • 5 vypeckovaných datlí
  • lžíci kakaa
  • lžíci javorového sirupu

vše vložíme do foodprocesoru a vypracujeme kompaktní lepivé těsto, které natlačíme na dno menší dortové formy – bude to opravdu hodně nízká vrsta (cca 0,5 cm), pouze aby podržela vzniklý krém, při vyndávání z formy.

Na krém:

  • 200g kešu ořechů
  • 3 banány
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 50ml vody

vše dáme do výkonného mixéru a začneme mixovat v hladký krém. Pokud máte pocit, že je konzistence ještě moc tuhá, přilívejte po troškách vodu, ale čím méně tím lépe. Když máme hotovo, odebereme trošku světlého krému do mističky na zdobení a ke zbytku do mixéru přidáme:

  • 2 lžíce kaka
  • 5 lžic kokosového oleje
  • 5 lžic rozpuštěného kakaového másla
  • a dle chuti ještě dosladíme (vše záleží na sladkosti banánů)

vše znovu začneme mixovat a výsledný krém nalijeme na připravený korpus. Vrch ozdobíme světlým krémem a dáme minimálně přes noc zatuhnout do lednice

Raw čokoládovo-banánový dort
raw banánový dort