Bezlepkové koláčky

svatební, pouťové, posvícenské… je úplně jedno jak je nazveme, důležité je, jak jsou dobré. Jedná se o rodinný recept, který dělala už babička. Ještě nedávno jsem pekla přesně podle něho akorát jsem vyměnila mouky. Teď jsem přidala ještě tvaroh a byla zvědavá jestli zůstanou vláčnější déle a klaplo to. S poměrem surovin jsem vůbec nemusela hnout, jen jsem přidala 65g tvarohu.

na půl plechu (cca 60 koláčků) budeme potřebovat:

  • 200g mouky Schaer Mix B
  • 100g rýžové mouky polohrubé Adveni
  • 30g jáhlové mouky
  • sklenička oleje
  • 65g tvarohu
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • 25g čersvého droždí
  • 6 lžíček medu
  • 200ml vody

drobenka:

  • máslo
  • kokosový cukr (cukr)
  • mandlová mouka
  • rýžová mouka

drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí

Nejdříve připravíme ze lžičky medu trochy vody a droždí kvásek, který necháme v míse zaktivovat

Přidáme všechny suroviny kromě oleje a tvarohu a propracujeme v hladké těsto. Teprve nyní přidáme tvaroh a vpracujeme ho do těsta. Necháme zdvojnásobit objem a teprve nyní přidáme olej.

Nyní už nenecháme kynout v míse, ale těsto rozválíme na pomoučené ploše, rozkrájíme rádýlkem na čtverečky, které plníme, makovou, tvarohovou, povidlovou a ořechovou náplní.

Koláčky dáváme na plech těsně vedle sebe, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou.

Necháme cca 30 minut odpočívat na plechu a poté vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů a pečeme dokud nezačnou koláčky zlátnout.