Biskupský chlebíček bez lepku a mléka

Biskupský chlebíček u nás patří neodmyslitelně k velikonocům a vánocům. Letos jsem trochu tradici porušila, byla babka, ale v telefonu jsem objevila fotku chlebíčku bez lepku i mléka, aby mohli oba kluci, takže se o recept podělím. Doporučuji koupit kvalitní čokoládu na politý a dovnitř dát třeba kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru, ideálně v bio kvalitě.

  • 120g tuku Alsan bio
  • 100g mouky Schaer Mix B
  • 50g rýžové mouky polohrubé
  • 150g rýžového cukru (klasického cukru)
  • 3 vajíčka
  • citronová kůra z bio citronu nebo chemicky nešetřeného
  • prášek do pečiva
  • hrst mletých ořechů
  • (rum)
  • (kandované ovoce nebo kůra)
  • čokoláda na polití
  • plátky mandlí na nazdobeni

Vajíčka vyšleháme s cukrem a máslem do pěny. Přisypeme mouky s kypřícím práškem a ořechy, důkladně promícháme. Přidáme mleté ořechy, citronovou kůru, rum, případně kandované ovoce.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů, formu na biskupský chlebíček vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pečeme asi 30 minut, zkoušíme špejlí.

Po vychladnutí polijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme plátky mandlí.

biskupský chlebíček bez lepku a mléka