Bezlepková bábovka bez vajíček a mléka – vegan

Ač bez vajíček vařit a péct nemusím, občas od vás dostávám dotazy, zda by to či ono šlo bez nich. U hodně věcí to nefunguje, ale tato bábovka vajíčka vůbec nepotřebuje. Je krásně nadýchaná, vláčná díky ořechům a kokosovému jogurtu, prostě povedená. Niméně musím upozornit, že pokud nemáte v oblibě čirok, možná by vám nemusela chuťově sednout.

  • 150 g mouky Schaer Mix B
  • 100g čirokové mouky
  • 50 g jemně mletých piemontských ořechů
  • 250 g rostlinného jogurtu
  • hrst sekaných mandlí
  • 100g jemně mletého kokosového cukru
  • hrst strouhané čokolády
  • 100ml oleje (kokosový, slunečnicový)
  • citronová kůra
  • 50-100ml rostlinného mléka
  • prášek do pečiva
  • lžíčka jablečného octa
  • lžíčka jedlé sody

Nejprve smíchejte všechny suché ingredience, přidejte olej, jogurt, ocet a začněte míchat, podle potřeby dolijte rostlinné mléko. Těsto by nemělo být moc husté a mělo by jít lít do formy, kterou předem vymažete a vysypete polohrubou moukou.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme zhruba 40 minut. Je třeba hlídat dle vaší trouby a zkoušet špejlí, jestli je bábovka dobře propečená i uvnitř.

Po vyjmutí z trouby vyklopíme na talíř, polijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme oříšky.

bezlepková veganská bábovka