Řecké bifteki

Tentokrát se s vámi podělím o recept jedno z mých nejoblíbenějších řeckých jídel. Kdo je fanda řecké kuchyně, může se samosebou těšit i na další, ale pěkně postupně. Základem je kvalitní mleté vepřové a hovězí maso, pravá řecká feta – nenahrazujte prosím balkánským sýrem a na tzatziki opět pravý řecký jogurt.

  • 300g vepřové plece
  • 500g hovězího krku
  • čerstvé nebo sušené oregáno
  • sůl
  • pepř
  • balíček fety
  • vejce

K mletému masu přidejte jedno vajíčko, sůl, pepř, oregáno a důkladně promíchejte, ať se všechny suroviny důkladně propoji.

Tvarujte placičky, které naplňte pokrájenou fetou a důkladně uzavřete.

Smažte na pánvi z obou stran a poté vložte ještě na chvíli do trouby. Ideální je péct na grilu.

K podávání jsou výborné řecké TZATZIKI

  • jeden okurek
  • kopr
  • řecký jogurt
  • olivový olej
  • česnek

Okurek nastrouhejte na hrubo a vymačkejte z něho důkladně vodu, kterou vylijte. Přidejte pokrájený kopr, prolisovaný česnek a vmíchejte jogurt. Opravdu se přimlouvám za pravý řecký – ne jogurt řeckého typu, jinak budete mít tekutou břečku.

Nakonec vmíchejte trochu olivového oleje a můžete dozdobit olivami.

Podávejte se zeleninovým salátem, hranolkami nebo pečenými brambory.

řecké bifteki