Čokoládová babka

Prý udajně moučník ruských židů. Zda je to pravda nebo ne, jsem zas tak nepátrala, použila mé oblíbené těsto na briošky, které jsem vytunila tvarohem, abych bezlepkovou variantu obohatila o trochu bílkovin a kvůli dětem nepoužila rum. S těstem se docela dobře pracovalo, jediný zádrhel byl při přenášení do formy na biskupský chlebíček, jak všichni víme, bezlepkové těsto má tendenci se trhat, ale povedlo se.

  • 30g čerstvého droždí
  • lžíce sirupu agáve
  • 150g vody
  • 375 g mouky Schaer mix B
  • 100g sirupu agáve
  • 70g rozpuštěného másla
  • 125 g tvarohu v kostce
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • lžíčka kypřícího prášku

náplň:

  • 100g másla
  • 100g kokosového cukru
  • dvě lžíce kakaa
  • čokoláda bez cukru
  • nasekané vlašské ořechy

Nejprve si zadělejte z droždí, trochy vody, lžíčky agáve a lžíce mouky kvásek. Jakmile začne bublat, přidejte ostatní suroviny a zpracujte v hladké těsto.

Mezi tím si připravíme náplň. Rozpusťte máslo, přidejte pomletý kokosový kokosový cukr a kakao. Posekejte čokoládu a vlašské ořechy

Nechte odpočívat do zdvojnásobení objemu, přeneste na pomoučenou pracovní desku a důkladně propracujte.

Těsto vyválejte na plát, který potřete kakaovou náplní a posypte sekanou čokoládou a ořechy. Zaviňte, podélně rozřízněte a řezné strany otočte nahoru. Opatrně spleťte taky, aby řez byl vždy směrem vzhůru.

Srazte strany na velikost formy biskupského chlebíčku, kterou vyložte pečícím papírem. Opatrně přeneste a nechte cca 15 minut odpočívat.

Pečte v rozpálené troubě na 180 stupňů zhruba 45 minut a vyzkoušejte špejlí.

bezlepková babka