Kvásková pizza

Kvásek sem, kvásek tam. Když už dělám kvasový chleba, tak proč nevyzkoušet pizzu, že? Trošku mě to trvalo, nebyla jsem zcela přesvědčena, jestli do toho jít chci nebo ne. Nakopl mě web Masrknice, kde jsem kvasovou pizzu uviděla a protože kváskové bezlepkové věci prostě chutnají tak nějak líp než z droždí, riskla jsem to. Sice je to trochu větší piplačka, těsto i s přípravou kvásku trvalo dva dny, ale bylo odležené v lednici a to jedno zamíchání se přežít dá.

Nejprve si rozkvasíme kvásek

  • lžíčka kvásku
  • 80g vody
  • 80g mouky Schaer mix B

Vymícháme v těstíčko a necháme asi 14 hodin odpočívat v míse přetažené potravinovou folií.

Po 14 hodinách přidáme:

  • 350g mouky Schaer mix B
  • půl lžičky soli
  • tři lžíce olivového oleje
  • 320 g vody

vše vymícháme v těsto, které přetáhneme potravinovou folií a uložíme minimálně na 12 hodin do lednice. Těsto je trochu řidší, než jsme zvyklí. Já měla v lednici asi 25 hodin, jak dlouho vydrží netuším, zpracovala jsem hned.

Zhruba tři hodiny před pečením, je třeba těsto z lednice vyndat, rozdělit na tři díly, každý díl na pomoučené ploše vypracovat v bochánek, který jsem nechala kynout na pomoučeném pečícím papíru, z vrchu je dobré potřít olejem, aby těsto neoschlo a nechat asi dvě hodiny odpočívat.

Zhruba to těch dvou hodinách bochánek zpracujeme na tvar pizza placky. Pokud máte pocit, že je těsto hodně řídké, zapracujte do něho ještě trochu mouky. Na dostatečně pomoučené ploše předválejte menší kruh, který který přendejte na plech s pečícím papírem a rukama těsto dotvarujte. Kruh ještě trochu roztáhněte, udělejte vyvýšené okraje, potřete rajčatovou omáčkou a poklaďte surovinami, na které máte chuť.

Ještě hodinu jsem nechala takto odpočívat a zatím si rozpálila troubu i s jedním plechem na maximum.

Po hodince přesuňte pizzu i s pečícím plechem na rozpálený plech v troubě. Upečeno je celkem rychle, cca 10 minut a můžete vytáhnout.

bezlepková kvásková pizza