Jablečná roláda

Dnes jsem chtěla něco opravdu hodně rychlého, nenáročného a hlavně jsem potřebovala zpracovat jablka, která mi chuťově zrovna moc nesedla. Recept, v klasické lepkové verzi létá internetem a není žádnou novinkou, ale nikdy jsem ho nezkoušela. Dnes jsem si na něho vzpomněla a připravila v bezlepkově. Při pečení rozvoněl celý byt a chutnal jak nám tak návštěvě.

  • 5 velkých jablek nastrouhaných nahrubo
  • skořice
  • kokosový cukr
  • 3/4 balíčku vanilkového pudinku

Z jablk vymačkáme přebytečnou šťávu a promícháme se skořicí, cukrem a pudinkovým práškem.

Plech vyložíme pečícím papírem, na který naneseme v souvislé vrstvě jablečnou směs – vyjde to asi na 3/4 plechu.

Na piškotové těsto:

  • 4 vajíčka – bílky a žloutky zvlášť
  • 5 lžíc rýžového cukru ( klasický cukr)
  • 5 lžic mouky Schaer mix B
  • lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce oleje

Nejprve ušleháme bílky s cukrem do opravdu pevného sněhu, kdy se nám špičky neohýbají dolů.

postupně na nejnižší stupeň zašleháme olej a žloutky a nakonec zlehka vmícháme mouku s kukuřičným škrobem.

Těsto vlijeme na připravená jablka rozetřeme, zarovnáme a pečeme na 180 stupňů asi 20 minut nebo dokud těsto nezačne zlátnout.

Po vytažený z trouby, přeneseme piškotovou stranou na utěrku, opatrně stáhneme pečící papír (jablečná vrstva je nahoře, piškot dole) a zarolujeme.

Krájíme po úplném vychladnutí.

bezlepková jablečná roláda