Domácí čokoládové pralinky

už jste si zkusili vyrobit doma čokoládu a čokoládové pralinky hezky ze základních surovin? Žádné rozpouštění již koupené čokolády, ale pěkně z kakaového másla, kakaového prášku a naplnit nejlépe vlastní náplní? Jestli ne a máte chuť naučit se něco nového (netvrdím lehkého, ale fakt to stojí za to 🙂 )

budete potřebovat silikonovou nebo umělohmotnou formu na pralinky

lískooříšková náplň :

pro začátek jeden druh náplně z lískooříškového krému

  • hrnek kešu ořechů
  • hrnek vody
  • hrnek kokosového oleje
  • 1/3 hrnku javorového sirupu
  • 1/3 hrnku kakaa
  • 1/3 hrnku jemně mletých lískových ořechů (melu v elektrickém kafemlýnku.

vše dáme do výkonného mixéru a rozmixujeme na hladkou hmotu, kterou skladujeme nejlépe v lednici

čokoláda:

  • kakaové máslo
  • kakaový prášek
  • kokosový cukr mletý
  • kdo chce může výraznou chuť kakaa zjemnit kešu máslem
  • špetku mleté vanilky

ve vodní lázni rozehřejeme pomalu kakaové máslo (opravdu pomalu a snažíme se nepřekročit 40 stupňů, protože pokud bychom rozehřáli prudce, čokoláda bude špatné tuhnout). ideální poměr je 2 díly kakaového másla a 1 díl sladidla a 1 díl kakaového prášku. Místo kokosového cukru je možné použít javorový sirup (protože se jedná o tekutinu, bude hmoty více a bude tuhnout déle, ale ztuhne. K rozpuštěnému máslu přidáme sladidlo , kakao, vanilku a vymícháme v hladkou hmotu, kterou necháme lehce zchladnout na 28 stupňů a znova zahřejeme, tentokrát zhruba na 30 stupňů.

Teď začneme plnit formičky, které si dávám nachladit do lednice. Nejprve dáme čokoládu na dno každé pralinky a krouživým pohybem přelíváme čokoládu i po bocích. dáme do lednice chladit a poté na zatuhlou čokoládu dáme náplň a zalijeme po okraj opět čokoládou. Opět vložíme do lednice a počkáme na kompletní zatvrdnutí čokolády.