Větrníky bez lepku a mléka

Dnes opět trochu relaxu v kuchyni ?. Dlouhou dobu se peru s bezlepkovým odpalovaným těstem bez vajec a pro ty, kteří ho očekáváte, zatím dobrou zprávu nemám, pořád je třeba na tom zamakat, i když už si myslím, že se opravdu blížím. Tak snad zatím potěším receptem na bezmléčnou verzi.

Recept na tyto větrníčky, je tedy můj již několikrát osvědčený:

  • 300ml vody
  • 100ml oleje
  • 200g mouky Schaer mix B
  • 4 větší vejce nebo pět menších

Vodu s olejem přivedeme k varu a vmícháme mouku. Vznikne nevzhledná hustá koule, kterou prohřejeme a stáhneme ze sporáku a necháme schladnout. Do hmoty zašleháme postupně vajíčka, já už jsem vzdala nějaké jemné zašlehávání, ale beru na to rovnou tyčový mixér, jde to skvěle a vytvoří to těsto absolutně bez hrudek a za chviličku.

Na plech stříkáme cukrářským sáčkem větrníčky ve dvou „patrech“. Dáme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Ještě teplé větrníčky prořízneme.

Vanilkový krém:

  • 300ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
  • sáček vanilkového pudinku bez lepku
  • 4 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla
  • 250g tuku bio Alsan

250ml mléka přiveďte k varu. Ve zbytku rozmíchejte pudinkový prášek a javorový sirup a uvařte pudink klasickým způsobem. Jakmile zhoustne, odstraňte ze sporáku a okamžitě přetáhněte povrch potravinovou folií, abyste zabránili škraloupu a nechte zcela vychladnout. Poté zašlehejte do tuku a případně ještě doslaďte.

Karamelový krém

  • 2 přes noc vychlazené plechovky kokosového mléka
  • 5 lžíc kokosového cukru (cukru)
  • (případně ještě něco na doslazení)
  • ztužovač šlehačky

Z lednice zatím vytáhněte pouze jednu plechovku. Na pánvi upalte karamel z cukru a do teplého karamelu v míchejte ztuhlou část kokosového mléka, která teplem povolí.

Důkladně rozmíchejte a nechte zcela zchladnout. Je dobré tento krok připravit třeba den předem a uložit do lednice.

Z druhé plechovky kokosového mléka opět vydlabejte ztuhlou část, do které začněte zašlehávat karamelový základ. Nepoužijte celý, ale zhruba jen polovinu. Ochutnejte a případně doslaďte a zašlehejte jeden ztužovač šlehačky.

Nyní na spodní korpusy upečených větrníků nastříkejte sáčkem se zdobící špičkou nejprve vanilkový krém a na něho krém karamelový.

Překryjte vrchní částí, kterou potřete karamelovým základem a nechte vychladnout v lednici.

bezlepkové bezmléčně větrníčky