Tartaletka je druh moučníku, který má svůj původ ve Francii. V podstatě se jedná o košíček z lineckého těsta, plněný různými náplněmi, od smetanové s čokoládou nebo pudinkem, zdobení ovoce, šlehačkou, prostě vším, co Vás napadne. Tato veganská verze vznikla úplně náhodou, když jsem do těsta prostě zapomněla přidat vajíčka a na chuti tomu rozhodně neubralo.
Recept na 4 tartaletky:
- 120g hladké rýžové mouky Adveni
- 30g mandlové mouky
- 60g sladidla (med, javorový sirup…)
- 125 g rostlinného másla
Těsto vychází z lineckého cukroví, zpracujeme tedy jako ovbykle. Uložíme přes noc do chladu, aby se rozleželo, druhý den natlačíme do formiček na tartaletky a pečeme na 180 stupňů.
Náplň:
- Kokosová šlehačka ( přes noc uložte do lednice plechovku s kokosovým mlékem. Druhý den odeberte do hrnku jen tu ztuhlou část co se vytvoří přes noc v lednici a zbytek vylijte)
- Kakao
- Kakaové máslo
- Javorovy sirup (Tyto tři ingredience je možné vyměnit za oblíbenou čokoládu)
Šlehačku zahřejeme a zamícháme sirup, kakao, kakaové máslo ( úmyslně nepíšu množství protože každý musí dle chuti, já dávám tři lžíce kakaa, 30g kakaového másla a dosladím do požadované chuti) a vše prohřejeme až se kakaové máslo rozpustí. Necháme zchladnout, můžeme dat i chvíli do lednice. Na tartaletky namažeme malinovou marmeládu a vlijeme zchladlou čokoládovou náplň. Dáme přes noc chladit a ozdobíme malinami 🙂