Pamatuji si, že se u nás dřív něco podobného prodávalo. Vůbec netuším název, ale pokusila jsem se vytvořit z kváskového chlebového těsta. Kvásek, tak jak všichni známe, akorát těsto jsem udělala lehce řidší. Z receptu by mělo vyjít šest kousků, ale upozorňuji, že je to silně jedlé a budou pryč poměrně rychle.
12 hodin předem:
- lžíčka kvásku z lednice
- 200g mouky Schaer Mix B
- 200g vody
vše smícháme a necháme na lince kvasit.
Druhý den přidáme:
- 200g Adveni mouky universální fialové
- 3 lžíce spařeného mletého lněného semínka
- 30g lněného oleje
- lžíčka soli
- lžíčka chlebového koření
- 150-200ml vody
vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme zdvojnásobit objem (cca 4 hodiny). Následně rozdělíme na šest dílů, které na dostatečně pomoučené ploše zpracujeme do bochánků, které rozválíme do tvaru menších čtverců. Na střed naneseme po celé délce dostatečné množství zelí a uzeného a zabalíme okraje, potřeme vodou, posypeme hnědým zlatým semínkem a dáme kynout zhruba na 1,5 hodiny.
Pekla jsem ve formě na bagety od Emile Henry cca 20 minut zakryté na 250 stupňů a dopékala na 200 stupňů zhruba po dobu 15 minut.