Po dlouhé době jsem chtěla vytvořit něco úplně nového, co jsem ještě nezkoušela. Na instagramu je inspirace víc než dost, ale většinou bez recetpů, takže musím improvizovat a to já ráda. I když při tomto dezertu jsem byla v jednu chvíli úplně na mrtvici. Koupila jsem si profesionální formy na linecké tartaletky a bezlepkové těsto jsem z toho vůbec nemohla dostat a málem mě z toho trefil šlak.
Nicméně tato kritická chvilka mě neodradila a jsem ráda, protože výsledek je opravdu hodně jedlý. Dole pod bezlepkovým receptem, upraveno i pro alergii na vajíčka a mléko – vegan verze.
K výrobě budete potřebovat silikonové formičky na tvorbu panna cotty k dostání zde
na 12 kousků:12 bezlepkových lineckých koleček o průměru 8cm (receptů je spousta, každý má njaký svůj neoblíbenější. Pokud byste chtěli můj, najdete v sekci cukroví)
- 12 bezlepkových lineckých koleček o průměru 8cm (receptů je spousta, každý má nějaký svůj neoblíbenější. Pokud byste chtěli můj, najdete v sekci cukroví)
- 200g malin
- 180ml smetany ke šlehání
- 75g bílého choceňského jogurtu
- sladidlo dle vašeho výběru (já použila rýžový sirup)
- 100ml vody
- 3,5 lžíce agaru ve vločkách od firmy Sunfood
Krém:
- 200g másla
- sladidlo
- 100g hořké čokolády
- lžíce kvalitního kakaa
Nejprve si připravíme panna cottu. Přivedeme k varu smetanu a do ní vsypeme důkladně pomačkané maliny. Stáhneme ze sporáku. V dalším hrnku smícháme vodu s agarem a povaříme za stálého míchaní cca 2 minuty. Hmota bude vypadat zvláštně, hrudkovitě, ale nebojte. Vmíchejte okamžitě do smetanového základu a dochuťte sladilem podle vašeho uvážení.
Do částečně zchladlé hmoty vmíchejte jogurt, rozlijte do formiček a dejte zatuhnout do lednice.
Mezitím můžete připravit krém. Změklé máslo vyšlehejte se sladidlem do pěny a přilijte rozpuštěnou zchladlou čokoládu a dále mixujte. Na závěr do krému zašlehejte kakao.
Teď už zbývá dortíky pouze sestavit.
Na linecké kolečko přendejte vyloupnutou panna cottu a sáčkem s cukrářskou špičkou nastříkejte krém. Vrch můžeme dozdobit čerstvou malinou
VEGAN VERZE
- 12 bezlepkových lineckých koleček bez másla a vajíčka o průměru 8cm (receptů je spousta, každý má nějaký svůj neoblíbenější. Pokud byste chtěli můj, najdete v sekci cukroví)
- 200g malin
- 180ml kokosového mléka z plechovky
- 75g bílého rýžového joburtu jogurtu
- sladidlo dle vašeho výběru (já použila rýžový sirup)
- 100ml kokosové vody
- 3,5 lžíce agaru ve vločkách od firmy Sunfood
Nejprve si připravíme panna cottu. Kokosové mléko v plechovce dobře promícháme aby se nám spojila kokosová voda s kokosovým tukem, přivedeme k varu a vsypeme důkladně pomačkané maliny. Stáhneme ze sporáku. V dalším hrnku smíchámekokosovou vodu s agarem a povaříme za stálého míchaní cca 2 minuty. Hmota bude vypadat zvláštně, hrudkovitě, ale nebojte. Vmíchejte okamžitě do teplého malinového základu základu a dochuťte sladilem podle vašeho uvážení.
Po částečném zatuhnutí vmíchejte kokosový jogurt, nalijte do formiček na panna cottu
Krém:
Pěna z aquafaby:
- 150g aquafaby
- kokosový cukr (cukr, javorový sirup, dle chuti)
- 100-150g hořké čokolády (čím víc čokolády, tím bude výsledný efekt tužší)
Když bude panna cotta připravena k manipulaci, z aquafaby a cukru, případně sladidlem dle vaší volby ušleháme pevný sníh a přimícháme tabulku rozpuštěné čokolády. Pracujeme velice opatrně, sníh začne jakoby sedat a zmenší se objem, ale nevadí. Necháme chvilku odstát a zatuhnout.
Na linecké kolečko dejte do středu panna cottu a sáčkem s cukrářskou špičkou zdobte připraveným krémem z aquafaby.