Malinová panna cotta na lineckém kolečku

Po dlouhé době jsem chtěla vytvořit něco úplně nového, co jsem ještě nezkoušela. Na instagramu je inspirace víc než dost, ale většinou bez recetpů, takže musím improvizovat a to já ráda. I když při tomto dezertu jsem byla v jednu chvíli úplně na mrtvici. Koupila jsem si profesionální formy na linecké tartaletky a bezlepkové těsto jsem z toho vůbec nemohla dostat a málem mě z toho trefil šlak.

Nicméně tato kritická chvilka mě neodradila a jsem ráda, protože výsledek je opravdu hodně jedlý. Dole pod bezlepkovým receptem, upraveno i pro alergii na vajíčka a mléko – vegan verze.

K výrobě budete potřebovat silikonové formičky na tvorbu panna cotty k dostání zde

na 12 kousků:12 bezlepkových lineckých koleček o průměru 8cm (receptů je spousta, každý má njaký svůj neoblíbenější. Pokud byste chtěli můj, najdete v sekci cukroví)

  • 12 bezlepkových lineckých koleček o průměru 8cm (receptů je spousta, každý má nějaký svůj neoblíbenější. Pokud byste chtěli můj, najdete v sekci cukroví)
  • 200g malin
  • 180ml smetany ke šlehání
  • 75g bílého choceňského jogurtu
  • sladidlo dle vašeho výběru (já použila rýžový sirup)
  • 100ml vody
  • 3,5 lžíce agaru ve vločkách od firmy Sunfood

Krém:

  • 200g másla
  • sladidlo
  • 100g hořké čokolády
  • lžíce kvalitního kakaa

Nejprve si připravíme panna cottu. Přivedeme k varu smetanu a do ní vsypeme důkladně pomačkané maliny. Stáhneme ze sporáku. V dalším hrnku smícháme vodu s agarem a povaříme za stálého míchaní cca 2 minuty. Hmota bude vypadat zvláštně, hrudkovitě, ale nebojte. Vmíchejte okamžitě do smetanového základu a dochuťte sladilem podle vašeho uvážení.

Do částečně zchladlé hmoty vmíchejte jogurt, rozlijte do formiček a dejte zatuhnout do lednice.

Mezitím můžete připravit krém. Změklé máslo vyšlehejte se sladidlem do pěny a přilijte rozpuštěnou zchladlou čokoládu a dále mixujte. Na závěr do krému zašlehejte kakao.

Teď už zbývá dortíky pouze sestavit.

Na linecké kolečko přendejte vyloupnutou panna cottu a sáčkem s cukrářskou špičkou nastříkejte krém. Vrch můžeme dozdobit čerstvou malinou


VEGAN VERZE

  • 12 bezlepkových lineckých koleček bez másla a vajíčka o průměru 8cm (receptů je spousta, každý má nějaký svůj neoblíbenější. Pokud byste chtěli můj, najdete v sekci cukroví)
  • 200g malin
  • 180ml kokosového mléka z plechovky
  • 75g bílého rýžového joburtu jogurtu
  • sladidlo dle vašeho výběru (já použila rýžový sirup)
  • 100ml kokosové vody
  • 3,5 lžíce agaru ve vločkách od firmy Sunfood

Nejprve si připravíme panna cottu. Kokosové mléko v plechovce dobře promícháme aby se nám spojila kokosová voda s kokosovým tukem, přivedeme k varu a vsypeme důkladně pomačkané maliny. Stáhneme ze sporáku. V dalším hrnku smíchámekokosovou vodu s agarem a povaříme za stálého míchaní cca 2 minuty. Hmota bude vypadat zvláštně, hrudkovitě, ale nebojte. Vmíchejte okamžitě do teplého malinového základu základu a dochuťte sladilem podle vašeho uvážení.

Po částečném zatuhnutí vmíchejte kokosový jogurt, nalijte do formiček na panna cottu

Krém:

Pěna z aquafaby:

  • 150g aquafaby
  • kokosový cukr (cukr, javorový sirup, dle chuti)
  • 100-150g hořké čokolády (čím víc čokolády, tím bude výsledný efekt tužší)

Když bude panna cotta připravena k manipulaci, z aquafaby a cukru, případně sladidlem dle vaší volby ušleháme pevný sníh a přimícháme tabulku rozpuštěné čokolády. Pracujeme velice opatrně, sníh začne jakoby sedat a zmenší se objem, ale nevadí. Necháme chvilku odstát a zatuhnout.

Na linecké kolečko dejte do středu panna cottu a sáčkem s cukrářskou špičkou zdobte připraveným krémem z aquafaby.

bezlepkové dortíky s malinovou panna cottou vegan