Přiznávám se, že ke sladkému pečení kvásek moc nepoužívám, strašně mě nebaví zdlouhavý proces, čekání, kynutí a opět čekání a kolikrát se snažím to urychlit a výsledek pak není úplně uspokojující. Ale tentokrát jsem si na to vyčlenila hezky celou neděli a donuty jsou tady. Recept vlastně vychází z koblížků z droždí, které jsem dávala nedávno a který nám opravdu chutná, takže jsem nechtěla riskovat, že nebudu spokojená a vsadila na jistotu.
den předem si zaděláme kvásek:
- 20g kvásku z lednice
- 20g cukru
- 80g mouky
- 90g vody
vše promícháme a necháme minimálně 12 hodin kvasit na lince, přikryté potravinovou folií.
Následně po 12 hodinách přidáme ( já tradičně nestíhala a přidávala až po 16ti hodinách)
- 200g polohrubé mouky rýžové Adveni
- 220g bezlepkové mouky Schaer Mix B
- 100g rozpuštěného ghí, případně másla
- 160 ml vody případně mléka
- 1 vejce
- 2 žloutek
- trocha citronové kůry
- 100g sladidla (agáve, rýžový sirup, cukr – pokud dáte tekuté sladidlo nezapomeňtě ubrat vodu)
- (rum)
Vše propracujeme v hladké těsto a čeká nás další odpočívání těsta. Tentokrát minimálně 4 hodiny, dokud těsto nezačne nabývat.
Poté vyválíme plát vysoký asi 1 cm a vykrajujeme donuty. Použila jsem skleničku a vnitřek jsem vykrajovala širší stranou zdobící špičky.
Donuty nasázíme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a ještě jednou budou kynout, tentokrát pod utěrkou, cca 2-3 hodiny.
Smažíme v hrnci s poklicí, ve větší vrstvě oleje. Pozor ať není olej moc rozpálený, mohlo by se stát, že donut bude na povrchu spálený, ale uvnitř syrový.
Pokud chcete obalovat v cukru se skořicí, tak ještě teplé. Do čokoládové polevy namáčíme až po zchladnutí.