Nevím, zda všichni znáte, tak trocha teorie – falafel je kulička z cizrny, dochucená bylinkami a smažená v oleji. Nejčasteji se podává s pita chlebem, pomazánkou a zeleninou. Zdravější variantou může být, pokud kuličky upečete na sucho v troubě, ale smažená varianta je přece jenom chutnější. Receptů na internetu najdete hodně a liší se druhem použitých bylinek a koření.
První co musíte udělat je namočit přes noc cizrnu. V tomto případě určitě nepoužívejte sterilovanou v plechovce. Potřebujeme nevařenou cizrnu, která pouze nabobtná ve vodě. Je dobré, aby byla celá ponořená cca 12 hodin.
Já většinou máčím celý půlkilový pytlík, protože část cizrny použiji i na cizrnovou pomazánku, kterou budeme placky promazávat.
Ráno vodu slijeme a cizrnu rozdělíme na dvě části.
Cizrnová pomazánka:
Jednu část vrátíme zpět do hrnce, opět zalijeme čerstvou vodou a vaříme do změknutí, slijeme vodu, která zbyla do hrnečku vedle. Cizrnu necháme zchladnout a přidáme:
- půl lžičky soli
- trocha čerstvého mletého barevného pepře
- šťáva z půlky citronu
- lžička tahini
- dvě lžíce olivového oleje
- stroužek prolisovaného česneku
Vše začneme tyčovým mixérem mixovat do hladké pasty. Postupně přilíváme po troškách odstavenou vodu a mixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád řídší, někdo naopak hustší. Nechám zcela na vás.
Tortilové placky:
Z uvedeného množství mouky jsem udělala tři větší placky (hrnek je o objemu 200ml)
- 1 a půl hrnku mouky Schaer mix B
- půl hrnku rýžové mouky polohrubé Adveni
- trocha soli
- tři lžíce olivového oleje
- 1 hrnek vody
Nejprve promíchejte mouky se solí, přidejte olej, část vody a začněte rukama propracovávat. Výsledkem by mělo být tužší, ale kompaktní těsto, které následně vyválíte na pomoučené ploše do kruhu, zarovnejte pak pomocí talíře a pečte na suché pánvi z obou stran. Vodu přilévejte postupně ať není těsto moc řídké.
Falafelové kuličky:
teď přijde na řadu cizrna, kterou jsme ráno dali stranou a která se nevařila. přendejte do foodprocesoru, rozmixujte nebo můžete použít i tyčový mixér a přidejte:
- posekaný koriandr (já třeba vynechávám)
- půl lžíčky římského kmínu
- lžíčka soli
- pepř
- 2 nasekané jarní cibulky – pouze zelená část
- 2 stroužky česneku
- trocha nasekané petrželky
Nejprve rozmixujte cizrnu, poté sůl, kmín, pepř, prolisovaný česnek a ještě jednou projeďte mixérem. Nakonec vmíchejte posekané bylinky.
Z hmoty vytvarujte placičky asi 1cm vysoké a 5cm široké a smažte z obou stran ve vyšší vrstvě oleje.
Tortilové placky pomažte cizrnovou pomazánkou, poklaďte zeleninou (cibule, okurka, rajče, salát), přehněte na čtvrtinu a naplňte falafelem.