U tohoto receptu se jedná o jakousi modifikaci bulek, kde používám zakysanou smetanu, ale zkusila jsem vyzkoušet mandlový jogurt, aby bylo pečivo vhodné i pro alergiky na mléko. Vzhledem k tomu, že do těsta nepatří ani vajíčko, bagetky si mohou vychutnat i vegané. Z těsta můžete tvarovat rohlíky, housky, kaiserky, nebo právě bagety, které jsem zvolila já.
I náplň jsem použila čistě rostlinnou – rostlinné žervé Simly s paprikou, plátkový sýr od stejné firmy a zeleninu.
- 250g mouky Schaer Mix B
- 120g pohankové mouky Adveni
- 3 lžíce mletého spařeného zlatého lněného semínka
- dvě lžíce chia semínek
- 30g slunečnicového oleje
- sáček sušeného droždí Noli
- dvě lžičky kypřícího bezlepkového prášku
- 250 – 300ml vody
- 125g mandlového jogurtu (případně zakysaného kokosového)
- lžička soli
- lžíčka chlebového koření
- + slunečnicová, lněná, sezamová a chia semínka na posypání
nejprve v míse smícháme všechny suché ingredience, přidáme spařený zlatý len, jogurt, olej a vodu.
Čím více vody použijete, tím bude pečivo nadýchanější, ale bude se s ním hůře pracovat. Proto jsem zvolila bagetky, které nechávám kynout v předtvarované formě na bagety od Tescomy a nerozjedou se do stran.
Vypracujeme hladké těsto, které přetáhneme folií a necháme zdvojnásobit objem.
Troubu rozehřejeme na 250 stupňů. Já použila formu na bagety Emile Henry, kterou jsem vložila hned při zapnutí do trouby. Pokud nemáte, na spodní rošt umístěte plech.
Z vykynutého těsta utvořte požadované tvary a nechte na plechu asi 15 minut odpočívat.
Pokud pečete pouze na plechu, na plech, který jste umístili na spodní rošt, vylijte litr vody.
Po patnácti minutách vložte do trouby (pozor na páru), nebo umístěte do pečící formy a přiklopte poklicí.
Pečeme cca 30 minut se zapařováním (přikryté víkem) a následně vytáhneme plech (odstraníme víko) a dopékáme do požadované barvy.