Opět koláčky, i když dnes malinko jinak – kváskově. Asi to nebude recept, se který se budou chtít drbat všichni, ale vím, že tady pár fandů kvásku je, takže se podělím.
Kdo nemá kvásek a přesto by chtěl vyzkoušet, TADY postup na jeho vytvoření.
Na těsto budeme potřebovat sladký rozkvas který připravíme ze:
- 20g kvásku
- 100g mouky Schaer mix B
- 120g vody
- 20 g sladidla
Vše vymícháme v míse v hladkou kašičku, kterou zakryjeme potravinovou folií a necháme minimálně 12 hodin pracovat.
Následně do kvásku přidáme:
- 200g mouky Schaer mix B
- 100g rýžové mouky polohrubé Adveni
- 2 žloutky
- kůra z chemicky neošetřeného citronu
- 200ml mléka
- 60g sladidla
- 50g změklého másla (ne rozpuštěného)
Všechny ingredience, kromě vymíchejte v hladké těsto. Doproručuji mixér a opravdu věnovat propracování těsta dostatečně dlouhou dobu. Když je těsto hladké, přidejte máslo, které důkladně zapracujte.
Opět přetáhněte folií a tentokrát bude těsto odpočívat cca 4 hodiny. Nečekejte, že nějakým zázračným způsobem vyletí a vykyne, jak jsme tomu zvyklí u těst z droždí.
Mezi tím si můžeme připravit věci na posypku:
- máslo
- rýžová polohrubá mouka
- sladidlo
- mandlová mouka
a náplně.
Plnila jsem domácími povidly, tvarohem, mákem a vlašskými ořechy.
Po čtyřech hodinách těsto rozválejte, nařežte na čtverce, naplňte náplní a svažte.
Teď je čeká další proces kynutí. Já je chtěla péct ke snídani, takže jsem je večer uložila pod igelitový sáček do lednice.
Rozpalte troubu na 220 stupňů a na spodní rošt vložte plech, na který vylijte cca litr vody. Koláčky potřete bílkem a dejte péct do trouby. Zhruba po půl hodině, troubu otevřete, koláčky potřete rozpuštěným máslem a posypte drobenou. Dopékejte do zlatavé barvy.
Po vytažení ještě jednou potřete rozpuštěným máslem.