Receptů na koláče je určitě mnoho, dokonce i na ty bezlepkové. Kouzlo těchto koláčků spočívá v tom, že jsou plněny hned dvakrát. Uvnitř těsta je tvarohová nádivka a na vrch můžete dát cokoliv, na co máte chuť. Samosebou může udělat nádivku třeba ořechovou, makovou, fantazii se meze určitě nekladou
- 300g mouky Adveni zelená
- 60 ml rostlinného oleje
- 65g tvarohu
- 1 vajíčko
- 1 žloutek
- citronová kůra
- sáček sušeného droždí Noli
- 6 lžic cukru
- 300ml mléka
Náplň:
- 250g tvarohu v kostce
- Mléko na rozředění
- Cukr dle chuti
+ ovoce, povidla, tvaroh
+ drobenka (trocha studeného másla, cukr, polohrubá rýžová mouka Adveni)
V mouce rozmíchejte droždí, cukr a citronovou kůru, přidejte všechny ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto.
Mísu překryjte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a na spodní rošt umístěte plech, na který těsně před pečením vylijte litr vody.
V další míse trochu nařeďte tvaroh a cukrem dosaďte dle preferencí.
Jakmile těsto nakyne, rozdělte na sedm bochánků, které na pomoučené ploše důkladně propracujte. Z každého bochánku udělejte placku, do jejíhož středu dejte lžíci tvarohu a uzavřete tak, jako byste dělali Honzovy buchty. Lemem dolů pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Když takto zpracujete všechny bochánky, zlehka je pomoučete, vezměte skleničku a do středu každého bochánku zatlačte dnem skleničky. Tím se bochánky rozplácnou a vytvoří se v nich potřebný důlek pro další náplň.
Pokud plníte borůvkami, je dobré pod ně dát ještě trochu tvarohu a bohatě posypat borůvkami. Ovoce posypte drobenkou, kterou jste si připravili z másla, cukru a rýžové polohrubé mouky a okraje koláčů potřete rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme do zezlátnutí. Koláče v troubě hodně nabudou a zvětší se.