Od té doby co jsem si objednala kilo blanšírovaných pistácií a o vánocích pekla „Shrekovy rohlíčky“, měla jsem v hlavě pistáciovou roládu, jen na to buď nebyl čas, nebo příležitost. Dnes jsem potřebovala z mrazáku vyházet maliny a zrak mi padl právě na pistácie.
Chvíli jsem tedy uvažovala, jak pojmout náplň, jestli klasickou máslovou, čistě malinovou, nebo něco jiného. Nakonec to dopadlo takto:
Piškotový plát:
- 5 vajec
- 5 lžíc cukru, případně xylitolu
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíče jemně mletých blanšírovaných pistácií
- 3 lžíce mouky Schaer Mix B
- + já dala lžíčku zeleného bio barviva
Ušlehejte na opravdu pevný sníh bílky se sladidlem, postupně zašlehávejte žloutky a olej.
V mističce rozmíchejte lžíčku barviva s vodou a do vaječné směsi lehce vmíchejte společně s pistáciemi a moukou.
Vylijte na pečícím papírem vyložený plech a pečte v troubě na 180 stupňů.
Po vytažený přeneste na pocukrovanou utěru, stáhněte pečící papír a pevně zaviňte a nechte vychladnout.
náplň:
Nejprve svařte balíček mražených malin. Pomalu zahřívejte, rozmačkejte vidličkou (pokud chcete dosladit, můžete nyní) a nechte odpařit téměř veškerou tekutinu. Zhruba lžíci tekutiny odeberte a dejte do mističky stranou.
Dále budete potřebovat na krém:
- 250g mascarpone
- 200ml smetany ke šlehání 40%
- 150g bílé čokolády rozehřáté čokolády
- případně sladidlo na doslazení
Ušlehejte mascarpone s sladidlem, zašlehejte bílou čokoládu a nakonec šlehačku.
Rozviňte roládu, potřete krémem z mascarpone (trochu dejte stranou na potření rolády), a na krém dejte malinový rozvar. Pevně zaviňte a roládu potřete krémem po povrchu.
Z malinové štávy, kterou jste dali bokem dodekorujte vrch tak, že na pár místech nakapejte šťávu a nožem rozmázněte doztracena.
Vrch můžete nazdobit malinami a drcenými pistáciemi.