Craquelin

Strašně dlouho jsem se na tohle chystala, ale pořád dokola odkládala a odkládala. Je to hodně i tím, že jakékoliv inovace a novinky do námi, již zajetých dezertů, strašně těžko prosazuju, hlavně u dětí. Ale když s tím nedávno vyrukovala Vlaďka Halatová – její recept můžete najít TADY, rozhodla jsem se tedy, že vyzkouším taky.

Z mého pohledu je to jeden z nejlepších dezertů – při přípravě jsem ujídala i samotné upečené těsto 😀

na 20 kousků:

Sušenky:

  • 80g mouky Schaer Mix B
  • 80g kokosového cukru (třtinového krystalového)
  • 65g másla

Ze všech surovin vypracujte těsto, které uložte na pár minut do lednice ( já zapomněla a bylo tam asi hodinu)

Poté vyválejte mezi pečícím papírem a vykrájejte kolečka o průměru cca 4,5 cm a dejte je zmrznout do lednice.

Malinový rozvar:

balíček mražených malin začněte vařit, rozmačkejte vidličkou a nechte odpařit skoro všechnu tekutinu, odstavte a nechte zchladnout.

Odpalované těsto:

  • 300 ml vody
  • 100ml oleje
  • 200g mouky Schaer mix B
  • 5 vajíček

Vodu s olejem přiveďte k varu a přisypte mouku. Důkladně rozmíchejte a začněte odpalovat těsto, které se začne formovat do koule.

Odstavte a nechte zchladnout. Do vlahého zapracujte pět vajíček. Já na tvrdo beru tyčový mixér, přijde mi to rychlé a v těstě pak nejsou hrudky.

Na pečící papír si předkreslete kolečka, podle vykrajovátky, kterým jste vykrajovali sušenky, otočte, aby byla strana na kterou jste malovali směrem k plechu a tužka nepřišla do styku s těstem a tvořte pomocí cukrářského sáčku a kulaté špičky kopečky vysoké asi 1,5 cm.

Na každý kopeček dejte zmrzlou sušenku, kterou vytáhnete z mrazáku a pečte nejprve na 230 stupňů cca 15 minut, poté stáhněte na 200 a dopékejte do zlatavé barvy.

Ještě teplé se je snažte rozříznout.

Zatím co čekáte než vychladnou, můžete připravit krém. Já dělala dva, oba z mascarpone

světlý krém:

  • 250g mascarpone
  • sladidlo dle chuti
  • 100ml smetany na šlehání 40%

prošlehejte mascarpone se sladidlem a začněte přišlehávat smetanu do úplnéhou zhoustnutí

malinový krém:

  • 250g mascaprone
  • sladidlo
  • 100ml smetany ke šlehání 40%
  • polovina malinového rozvaru co jste si připravili

postup stejný jako nahoře, akorát nejprve s mascarpone prošlehejte malinový rozvar a poté zašlehejte smetanu.

Korpusky rozdělte na polovinu.

Jednu část nejprve naplňte malinovým rozvarem a na něho nastříkejte světlý krém.

Druhou část korpusků poklaďte ovocem (borůvku, maliny, jahody) a naneste malinový krém.

přiklopte odříznutými vršky a pocukrujte.

bezlepkový Craquelin