Dneska jsem pro váš připravila recept na úžasné vláčné bulky. Jedná se o trochu časově náročnější recept, ale není třeba se děsit nebo se bát, pustit se do toho. Nejsou náročné na přípravu, spíš jde o čas a čekání. Protože poliš vám bude v lednici zrát 24 hodin. Díky toho chytne pečivo lehce nakyslou a jemnou chuť.
1. den ráno si připravte:
- 2 g čerstvého droždí
- 190ml vody
- 100g mouky zelené Adveni universální směsi na kynutá těsta
Z výše uvedených surovin vypracujte v míse hladké těstíčko. Mísu přetáhněte potravinovou folií a vložte na 24 hodin do lednice. Já mám v lednic 2 stupně, pokud máte lednici nastavenou na více stupňů, může být zrání rychlejší.
Po 24 hodinách vyndejte mísu na linku a nechce hodinu v teple odstát, těstíčko ještě trochu nabude na objemu a poskočí.
Po hodině do mísy přidejte:
- 6g čerstvého droždí rozmíchaného v trošce vody na kašičku
- 285g Adveni zelené směsi universální na kynutá těsta
- 120ml kefíru
- 120ml vody
- 25g rozpuštěného másla
- 9g soli
Mixérem s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto, které přetáhněte potravinovou folií a nechte zdvojnásobit objem.
Troubu rozehřejte na 250 stupňů a na spodní rošt umístěte plech s litrem vody.
Těsto rozdělte na 6 stejných kousků. Každý kousek propracujte na pomoučené ploše do bochánku, dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte asi 15 minut odpočívat.
Nařízněte uprostřed do hloubky cca 1 cm, potřete vodou a vložte do zapařené trouby.
Pečte do zezlátnutí.