Dneska opět trocha Itálie. Recepty na pizzu tu jsou minimálně dva, ale dneska bude trochu změna a poradím jak malinko vytunit klasiku. V prvním řadě na těsto použijeme poliš + další pomalé kynutí v lednici. To nám pomůže k tomu, aby byla pizza hezky křupavá a jako bonus naplníme ještě okraje.
1. den ráno si připravte:
- 2 g čerstvého droždí
- 190ml vody
- 100g mouky zelené Adveni universální směsi na kynutá těsta
Z výše uvedených surovin vypracujte v míse hladké těstíčko. Mísu přetáhněte potravinovou folií a vložte na 24 hodin do lednice. Já mám v lednic 2 stupně, pokud máte lednici nastavenou na více stupňů, může být zrání rychlejší.
Po 24 hodinách vyndejte mísu na linku a nechce hodinu v teple odstát, těstíčko ještě trochu nabude na objemu a poskočí.
Po hodině do mísy přidejte:
- 6g čerstvého droždí rozmíchaného v trošce vody na kašičku
- 285g Adveni zelené směsi universální na kynutá těsta
- 240ml vody
- 30ml oleje
- 9g soli
Mixérem s hnětacím hákem vypracujte hladké těsto, které přetáhněte potravinovou folií a uložte na 12 hodin zpět do lednice.
Před samotným pečením si připravte čím budete pizzu plnit, s těstem se pak musí pracovat rychle, aby nenakynulo.
Troubu rozehřejte na 250 stupňů a vložte do ní plech nebo pokud máte keramický tác na pizzu.
Pokud máte suroviny připravené, vytáhněte těsto z lednice a na pomoučené ploše dobře propracujte zatím jen polovinu. Druhou uložtě zpět. Vyválejte větší kruh, který po obvodu posypte sýrem, dle vašeho výběru (já dávala goudu a nivu) a okraje pizzy přetáhněte přes náplň a důkladně těsto přitlačte ať při pečení sýr nevytéká.
Je lepší pracovat na pečícím papíru.
Těsto potřete rajčatovou omáčkou, poklaďte náplní dle vašeho výběru (kromě sýra) a dejte péct.
Já z papíru sesunu do trouby na rozpálený keramický tác.
Pečte, dokud okraje pizzy nezačnou zlátnout a poté posypte sýrem a nechte rozpustit. Nakonec přidejte čerstvou bazalku.