Včera jsem si objednala na zkoušku bezlepkovou buchtu a musela jsem si okamžitě spravit chuť. Ne že by byla nějak extra špatná, ale už jsme zvyklí doma na něco jiného a opravdu to nebyl můj šálek kávy. Tím, že já lepek jíst mohu, opravdu se snažím aby byl výsledek co nejvíce podobný výsledku lepkovému a mohu porovnat. 100% stejný to nebude nikdy, když to srovnání máte, ale určitě jdou vytvořit těsta, kde je ten rozdíl minimální.
Recept je na 8 koláčů
- 300g mouky Schaer Mix B
- 50g třtinového cukru
- 20g čerstvých kvasnic
- 50ml oleje
- 70g tvarohu
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 200ml mléka
Z kvasnic, trochy mléka a mouky nechte vzejít kvásek. Přidejte ostatní suroviny kromě oleje a začntěte mixérem s hnětacím hákem spracovávat těsto.
V průběhu přilévejte olej a důkladně do těsta zapracujte.
Přetáhněte mísu potravinářskou folií a nechte na teplém místě dvojnásobně zvětšit objem.
Nakynuté těsto rozdělte na 8 dílků o váze cca 90g a každý na lehce pomoučené ploše zpracujte do koule. Vrch lehce pomoučete a stlačte dnem skleničky – v těste se vám vytvoří důlek na náplň.
Plnit můžete čímkoliv chcete.
Po naplnění potřete okraje rozkvedlaným vajíčkem s lžicí mléka a pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů.
Nezapomeňte před tím důkladně napařit troubu tak, že při rozehřívání vložíte na spodní rošt plech s cca litrem vody. Plech s vodou zhruba po 15 minutách vytáhněte a teprve nyní posypte koláče v troubě posypkou připravenou z rýžové polohrubé mouky, mandlové mouky, cukru a másla.