Jak já se vždycky každý rok těším na meruňky a švestky. Ono co si budeme povídat, to pečení v letních měsících je prostě zábavnější. Tentokrát se mi tedy do spárů dostaly meruňky, které tedy k mé nespokojenosti teda byly ultra kyselé, ale zjistila jsem to poměrně v pozdí fázi a už nešlo moc cuknout. Navíc jsem zjistila, že těch meruněk je ještě málo, takže jsem improvizovala při zdobení s lesním ovocem.
Základ tartaletek tvoří klasické linecké těsto, které já ještě vylepšuji mandlovou moukou.
- 190g mouky Nutrifree Frolla
- 30g mandlové mouky
- 140g másla
- 70g sypkého sladidla dle vaší volby
- 1 vajíčko
Ze surovin vypracujte komptaktní těsto, které natlačte do formiček na tartaletky ( já udělala 6 ks a ze zbytku sušenky).
Pečte v troubě do zezlátnutí na 220 stupňů.
Zatím co tartaletky chladnou, připravte vanilkový krém a meruňkový rozvar.
Rozvar:
- 4 meruňky
- 100ml vody
- med na oslazení
- lžíce vločkového agaru
Meruňky vypeckujte, nakrájejte na menší kousky, zalijte 100ml vody, přidejte med a přiveďte k varu. Jakmile změknou rozmixujte, vraťte na zahřívejte, dokud se obsah nezredukuje cca o 1/3, poté přimíchejte lžíci agaru a za stálého míchání cca 2 minuty provařte.
Odstraňte ze sporáku a nechte vychladnout. Agar tuhne pomaleji než klasická želatina – na vanilkový krém, který připravíme v dalším kroku nanášejte vlahý, dokud ještě netuhne
Vanilkový
- 200ml mléka
- půl vanilkového pudinkového prášku
- 3 lžíce sypkého sladila dle volby
- 70g másla
Mléko, sladidlo a pudinkový prášek svařte obvyklým způsobem jako při přípravě na pudink a poté v něm nechte rozpustit máslo. Přetáhněte potravinovou folií a nechte vychladit.
Tartaletky vyjměte z formiček a do poloviny naplňte vlažným vanilkovým krémem, zarovnejte a po vrch korpusu doplňte meruňkovým rozvarem.
Nechte v lednici ztuhnout několik hodin a dozdobte ovocem.