Tak a máme tu recept na další vánočku. Do teď jsem si myslela, že tvarohová je nejlepší, ale tato ji teda může směle konkurovat. Recept jsem objevila v lepkové verzi na Instagramu u Ivety Stoy, která ho zas objevila na jiném profilu, kde zas byla inspirace receptem J. Maršálka 😀. No, podstatné je, že je fakt výborná, tím, že těsto kyne v lednici přes noc a pracujete ráno s těstem studeným, opravdu to kde samo, jako s modelínou. V původním receptu na lepkovou se ohřívá mléko, vajíčka by měla být pokojové teploty, ale já jsem tak trochu lenoch a usoudila jsem, že když to má jít do lednice, je to úplně zbytečná práce.
Večer zadělejte těsto:
- 550 g mouky Schar mix Bread
- 100g sypkého sladidla
- 3 žloutky
- 13g čerstvého droždí
- kůra z jednoho citrónu
- 100g povoleného (ne rozpuštěného) másla
- špetka vanilky
- 360ml plnotučného mléka
- mandle na posypani
- vajíčko na potření
- rum a rozinky
Do mísy rozdrobte droždí, zasypte lžíci sladidla a nechte cca 5 minut odpočívat, zalijte trochou mléka a rozmíchejte.
Hned přidejte žloutky, mouku, sladidlo, kůru, vanilku, mléko a vypracujte hladké těsto. Přidejte změklé máslo a pokračujte v hnětení, dokud se máslo úplně nevstřebá do těsta.
Přidejte namočené rozinky v rumu, ještě jednou důkladně propracujte, mísu přetáhněte potravinovou folii a uložte do lednice na 12 hodin.
Ráno vyndejte z lednice, nechte asi 20 minut a rozdělte na 9 dílů.
každý díl na lehce( ale opravdu lehce pomoučené ) ploše propracujte a vyválejte jednotlivé prameny.
Smotejte do tvaru vánočky, překryjte utěrkou a nechte kynout cca 1,5 hodiny ( záleží na teplotě v místnosti).
Troubu rozehřejte na 220 stupňů a na spodní rošt dejte plech s cca 0,5 litrem vody.
Vánočku potřete vajíčkem, posypte mandlemi a vložte do trouby. Po 15 minutách vytáhněte plech a pečte ještě zhruba 30 minut. Pokud se vánočka rychle tvrdne, přikryjte v průběhu pečení alobalem.