Snažím se těm mým třem bezlepkářům jejich pečivo moc neužírat, ale s touhle pitou to teda moc nedopadlo. Nechci se úplně vychvalovat, ale jo, opravdu je pita moc dobrá a fakt se povedla. Dovnitř můžete klidně přidat i další ingredience jako olivy, pórek nebo špenát, ale to já úplně nechtěla kvůli dětem riskovat.
Bezlepková pita:
- 350g mouky Schar mix Bread
- lžíčka soli
- 25ml olivového oleje
- 100g řeckého jogurtu
- 270ml vody
- 15g čerstvého droždí
- lžíčka sladidla
- oregáno na posypání
- 2 balíčky řeckého sýra Feta – žádnou náhražku typu balkánský sýr!
Z droždí, sladidla, lžíce mouky a trochy vody nechte vzejít kvásek. Do něho přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto.
Přetáhněte mísu potravinovou folií a nechte hodinu odpočívat.
Fetu rozdrobte na malé kousky.
Těsto rozdělte na dva díly. Každý rukama vytvarujte do většího kruhu a na střed dejte polovinu rozdrobeného sýra. Kraje přetáhněte ke středu a zformujte do jakési koule naplněné sýrem.
Spoje těsta dejte dolů a pomocí rukou těsto stlačte a vytvarujte placku v průměru cca 25 cm. Přikryjte a nechte cca 20 minut odpočívat.
Troubu předehřejte na 210 stupňů a na spodní rošt dejte plec s cca 0,5 litrem vody.
Pitu potřete lehce olivovým olejem, posypte oregánem a kdo chce tak může i hrubou solí.
Po cca 15 minutách vytáhněte plech s vodou a dopékejte do zlatavé barvy.