Takže 3x hurá, povedlo se nám bez újmy a reakcí zavést bezlepkové ovesné vločky! Já mam opravdu ohromnou radost, protože to znamená obměnu chutí, více bílkovin v jídle, kde s jejich příjmem bojujeme hlavně u mladšího experta, který sabotuje maso ( mami nejím maso – dal bych si řízek, sekanou, svíčkovou nebo šunku. Pokud to ovšem nazveme masem, už se z toho stává něco, co se jíst z principu nebude, protože on přece maso nejí 🤣).
No ale zpět k těm ovesným vločkám a dalamánkům. Z mouky jsem použila kombinaci světlé a tmavé od Schäru, ve které mě osobně vadí ocas pohanky, ale beru ji na milost, protože pečivo vydrží vláčné i druhý den a nepřemění se na něco, co by klidně mohlo konkurovat pazourku a mohli byste s tím vyrazit lovit mamuty.
- 30 g namočených ovesných vloček + vločky na posyp
- 250g mouky Schar mix Bread
- 100g mouky Schar Dunkel
- lžička soli
- lžička drceného kmínu
- 30 ml oleje
- 270 ml vody
- 100g jogurtu
- 1/3 kostky čerstvého droždí
- lžička sladidla
Droždí rozmíchejte s trochou vody, sladidlem a lžicí mouky a nechte vzejít kvásek.
Přidejte ostatní suroviny kromě oleje a vypracujte vláčné těsto, do kterého zapracujte olej. Nechte zdvojnásobit objem.
Troubu rozpalte na 230 stupňů, pokud nemáte troubu s párou, vložte na spodní mřížku plech s 0,5 litrem vody.
Vykynuté těsto rozdělte na 7 dílů, zpracujte do dalamánků a nechte 20 minut kynout. Nařízněte, potřete vodou a posypejte vločkami a hrubozrnnou solí.
Vložte do trouby, pečte cca 20 minut a poté vytáhněte plech vodou a dopékejte dozlatova.