Přísahám, opravdu přísahám, že jsem pro vás měla připravený recept, ve kterém meruňky nebyly! Jenže jsem ten den neměla nějak formu a dopadlo to dost blbě, takže jsem sáhla opět po meruňkách. Prostě se letošní léto musíte smířit s tím, že jiných receptů se asi nedočkáte😁
Musím ale říct, že tahle várka meruněk mě docela zklamala, na Rohlíku stálo, že jsou z Moravy, ale podle mě je ti moraváci museli trhat někdy nad ránem, když šli nadraný ze sklípku a pořádně na to neviděli, protože byly teda otřesný.
V tom receptu se to docela schovalo, i když jsem teda musela fakt hodně doslazovat.
forma průměr 18cm
Sušenkový korpus:
- 140g nadrcených bezlepkových máslových sušenek
- 90g rozpuštěného másla
Sušenky promíchejte s máslem, vytvořte kompaktní hmotu, kterou natlačte na dno formy a dejte na 10 minut předpéct do trouby na 180 stupňů.
Krémová vrstva:
- 250g mascarpone
- 250 g sýru Philadelphia
- 100g sladidla ( já dala med)
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 100ml smetany ke šlehání
- 4 meruňky pokrájené na kostičky
vše kromě meruněk dejte do mísy, rozmixujte do hladka, vmíchejte meruňky s vlijte na předpečený korpus.
Dno a boky formy obalte alobalem, vložte na hlubší plech a zalijte vodou tak, aby byla ponořena cca do poloviny své výšky. Pečte na 180 stupňů cca hodinu.
Nechte zcela vychladnout.
Meruňková vrstva:
- 250g pokrájených meruňek
- sladidlo dle chuti a preferencí
- štáva z půlky citronu
- 2 lžíce vody
- 1/2 sáčku agaru v prášku od Vitany
Meruňky vložte do hrnce, přidejte dvě lžíce vody, šťávu z citronu a vařte do změknutí. Doslaďte dle potřeby, přisypte agar a ještě minutu povařte. Odstavte, můžete zlehka projet tyčovým mixérem a nechte vychladnout.
Jakmile začnou meruňky tuhnout ( agar želíruje až po vychladnutí), naneste na studený dort.