Všichni víme, že na bezlepkové dietě je nejhorší to pečivo. Většina toho, co se prodává v obchodech je z mého pohledu nepoživatelná a někdy mám opravdu pocit, že je jedná o blbý vtip. Za ty roky jsem vyzkoušela snad všechno pečivo na trhu, vedla diskuse s výrobci na bezlepkovém veletrhu – marný a jsem odsouzena k pečení ( což mi teda vůbec nevadí 😁).
Můj cíl je, začít péct z jednodruhovek, jenže k tomu potřebuju pořádný mlýnek, abych si ty mouky mohla připravit sama a to mi doma teda asi úplně neprojde.
Takže si zatím musím vystačit se moukami, které jsou k dispozici a myslím, že ty výsledky z nich nejsou úplně marné, jako třeba tenhle chleba, který jsme tahala z trouby o půl jedné v noci, aby byl k snídani.
- 300g mouky Schar mix Bread
- 150g uvařených, nadrobno nastrouhaných brambor
- lžička soli
- 270ml vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 kostky čerstvého droždí
- lžička něčeho sladkého
- 2 lžíce nasekaného rozmarýnu
Ve troše vody rozmíchejte droždí, lžíci mouky, cukr a nechte vzejít kvásek.
Přidejte všechny ingredience kromě olivového oleje a vypracujte hladké těsto, do kterého nakonec zapracujte olej.
Mísu přetáhněte folií a nechte zdvojnasobit objem.
Do trouby dejte skleněnou pečící mísu i s víkem a rozpalte na 250 stupňů.
Těsto propracujte, vytvarujte bochník a nechte v ošatce kynout cca 30 minut.
Nakynutý bochník vložte do trouby do pečící mísy, zakryjte víkem a pečte cca 50 minut do zezlátnutí.