Kokosky u nás nikdy mezi vánočním cukrovím nechybí, ale proč je zase neposunout někam jinam, že? Jedna z mých oblíbených kombinaci je kokos-malina-bílá čokoláda, takže jsem tenhle plán v hlavě spřádala docela dlouho. Upřímně si nemyslim, že dětské osazenstvo bytu bude z tohohle počinu tleskat a budu dělat určitě i klasiku, protože včerejší pohledy mluvily za vše. Kdo má děti, určitě si dovede představit ty jejich ksichtíky, který mluví aniž by otevřely pusu. Statečně jsem to ignorovala, fakt jo! Já je na jednu stranu chápu a rozumím jim, taky mě vykolejil větrník se slaným! karamelem – strašná blbost! 😀.
Každopádně, pokud chcete vyzkoušet něco jiného, směle do toho. U krému záměrně nepíšu množství cukru, udělala jsem fakt kyselkavější, protože si to krásně sedne s přeslazenou bílou čokoládou.
Co se týká kokosek. Tyhle rychlokokosky miluju pro jejich jednoduchou přípravu. Akorát pozor, množství vajec bude záviset na kokosu a na tom jak moc saje tekutinu. Takže píšu dvě vejce, ale platí to spíš u hrubší kokosu, pokud máte opravdu jemný, klidně budou potřeba vajíčka 4. Ale s tím hrubším je to chuťově lepší 😉
Ideální je v předstihu upéct linecká kolečka – na stránce tu mám receptů několik. Já před Vánoci peču linecká kolečka z několika dávek, na toto budete potřebovat cca 30 kusů.
Kokosky:
- 200g hrubší kokosu
- 100g sypkého sladidla ( klidně cukr)
- 2 větší vejce
Všechno smíchejte v míse, aby se veškeré suroviny propojily. V ruce tvarujte kopečky, které budou lehce menší než průměr lineckého kolečka a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 180 do zezlátnutí.
Krém:
- 300 ml malinového pyré
- 1 balení vanilkového pudinku
- 200g másla
- malinová marmeláda
- cukr dle chuti
Pyré zahřejte, a svařte s vanilkovým pudinkovým práškem dle návodu do husté hmoty a okamžitě přetáhněte potravinovou fólii. Nechte úplně vychladnout.
Maslo vyšlehejte se studenými pudinkem do hladkého krému a doslaďte tak jak považujete za vhodné.
Na každé linecké kolečko nastříkejte po obvodu krém, dovnitř dejte malinovou marmeládu a lehce přitlačte kokosku.
Dejte cca na hodinu do lednice a poté máčejte spodek v bílé čokoláďě.