Craquerlin s višněmi a čokoládovou omáčkou

Odpalované těsto, něco, čeho se hodně z vás docela bojí a přitom není vůbec třeba. Tady je recept, který jsem zkoušela tak dlouho, dokud jsem nevychytala tu správnou konzistenci těsta a nevzala si na pomoc tyčový mixér. Opravdu věc k nezaplacení, protože jedině tak dosáhnete naprosto krémové konzistence bez jakékoliv hrudky. Tohle těsto můžete použít na jakoukoliv odpalované věci, nejen craquerliny.

Sušenky:

  • 80g mouky Schaer Mix B
  • 80g kokosového cukru (třtinového krystalového)
  • 65g másla

Ze všech surovin vypracujte těsto, které uložte na pár minut do lednice ( já zapomněla a bylo tam asi hodinu)

Poté vyválejte mezi pečícím papírem a vykrájejte kolečka o průměru cca 4,5 cm a dejte je zmrznout do lednice.

Višňová omáčka:

zhruba 200g višní oslaďte a přiveďte k varu. Povařte do změknutí a zahustěte lžičkou nějakého škrobu.

Čokoládová omáčka:

  • 100ml kondenzovaného mléka
  • 50g hořké cokolady
  • 30ml smetany

Zahřejte kondenzované mléko, nechte v něm rozpustit čokoládu a promíchejte se smetanou do hladké omáčky.

Odpalované těsto:

  • 300 ml vody
  • 100ml oleje
  • 200g mouky Schaer mix B
  • 5 vajíček

Vodu s olejem přiveďte k varu a přisypte mouku. Důkladně rozmíchejte a začněte odpalovat těsto, které se začne formovat do koule.

Odstavte a nechte zchladnout. Do vlahého zapracujte pět vajíček. Já na tvrdo beru tyčový mixér, přijde mi to rychlé a v těstě pak nejsou hrudky.

Na pečící papír si předkreslete kolečka, podle vykrajovátky, kterým jste vykrajovali sušenky, otočte, aby byla strana na kterou jste malovali směrem k plechu a tužka nepřišla do styku s těstem a tvořte pomocí cukrářského sáčku a kulaté špičky kopečky vysoké asi 1,5 cm. 

Na každý kopeček dejte zmrzlou sušenku, kterou vytáhnete z mrazáku a pečte nejprve na 230 stupňů cca 15 minut, poté stáhněte na 200 a dopékejte do zlatavé barvy.

Ještě teplé se je snažte rozříznout.

Nechte zcela vychladnout.

Mascarpone krém:

  • 500g mascarpone
  • sladidlo dle preferencí a chuti
  • 200ml 40% smetany na šlehání

Mascarpone vyšlehejte krátce se sladidlem, vlijte smetanu a šlehejte do pevného hladkého krému.

Rozřízněte Craquerliny, na dno kazdého rozdělte višně, čokoládovou omáčku ( můžete 1/3 odložit a pak dat ještě na vrch krému z mascarpone), nastříkejte krém a přiklopte horní částí korpusku.

Bezlepkové craquerliny