Špičky, moje srdcovka. Nutno podotknout, že stále vede klasika s vaječným likérem, ale nebráním se ničemu a zkouším další a další. Letos padla karta na třešně a musím říct, že to byla dobrá volba. Kombinace třešní s čokoládou a šlehaným krémem z mascarpone je naprosto dokonalá. Doporučuji si pořídit tuhle šikovnou formu na špičky, kterou najdete na internetu jako Silikonová forma na pohárky WILTON. Tak a jsem zvědavá, kolik lidí mi pod příspěvek na FB napíše, co je to za formu a kde se dá koupit 😀.
Recept je přesně na 8 špiček, pokud chcete víc, musíte přepočítat!
Piškoty:
- Jedno vejce – žloutek a bílek zvlášť
- 25 g cukru
- 40g mouky
- lžíce oleje
nejprve se na pečicí papír předkreslete kolečka stejného průměru jako je forma.
Bílek s cukrem vyšlehejte do ultrapevného sněhu, zašlehejte na nejnižší otáčky žloutek s olejem a zlehka vmíchejte mouku.
Na plech, vyložený pečicím papírem, udělejte pomoci cukrářského sáčku piškoty lehce menší než je nakreslené kolečko, protože se pečením zvětší. Pečte na 180 stupňů cca 10 minut.
Krém:
- 300ml mléka
- vanilkový pudink
- 100 g kvalitní čokolády
- sladidlo dle chuti
- 200g másla
250ml mléka osladíme (4 lžíce rýžového sirupu nebo cukru), rozpustíme v něm čokoládu a přimícháme vanilkový pudink rozpuštěný ve zbytku mléka, uvaříme do zhoustnutí a překryjeme potravinovou folií, aby se nevytvořil škraloup. Necháme úplně vychladnout a postupně zašleháme 200g másla.
Tady opět ochutnejte a doslaďte podle vlastního uvážení. Na tmavé krémy a těsta je výborný kokosový cukr, ale musíte si ho namixovat v kafemlýnku, aby vám nekřupal mezi zubama 🙂
Krém pomocí cukrářského sáčku naneste do silikonové formy, párkrát s formou bouchněte, aby jste pak neměli ve špičkách bublinky a díry a zatlačte do krému studený piškot.
Dejte přes noc do mrazáku.
Třešňová náplň:
- 150g třešňového pyré
- asi deset pokrájených třešní
- 30g cukru
- 4g NH pektinu
- amaretto dle chuti ( lze vynechat)
promíchejte pektin s cukrem, vmíchejte do pyré a přiveďte k varu, vhoďte třešně a za stálého míchání vařte cca 2 minuty a nechte vychladnout. Poté vmíchejte amaretto.
Vyndejte špičky z mrazáku a vydolujte je ze silikonové formy. Rozpusťte hořkou čokoládu, ideálně ji nařeďte trochou kakaového másla a každou špičku v ní namočte. Špičky jsou zmražené, takže čokoláda je tuhá hned.
Naplňte třešňovou náplní.
Mascarpone krém:
- 50g mascarpone
- 50ml smetany ke šlehání 40%
- sladidlo dle chuti
Mascarpone prošlehejte krátce s cukrem, vlijte smetanu a vyšlehejte pevný krém.
Každou špičku krémem uzavřete a dozdobte třešní a strouhanou čokoládou.
