Tak pomalu se nám přiblížila sezóna jablek a hrušek a začíná, tedy alespoň pro mě, období trochu nudnějšího pečení. ALE – jablka i hrušky jsou v bezlepku neskuteční pomocníci, co se týká vláčnosti těsta a prodloužení trvanlivosti. Takže, pokud je narvete kamkoliv ( v přiměřeném množství), nezklamou vás. Pokud začínáte, držte se prosím receptu, vím, že se opakuju, ale řeším to dnes a denně, pokud ještě nemáte pro bezlepek cit, každé šlápnutí vedle, každý experiment, může skončit ( a pravděpodobně skončí) tím, že výsledek poletí do koše a to nechcete.
Ale zpět k receptu – dopředu upozorňuju, že je dost sladký a skořicový, mně to takhle chutná, ale pokud nejste úplný fanda skořice, určitě uberte, pokud máte alergii na vlašáky, klidně nahraďte jiným ořechem, asi se úplně nic nestane, pokud vynecháte úplně. Se sladkosti krému, toho zas až tak úplně moc neuděláte, je to prostě karamelový krém a ten je sladký sám o sobě.
U tohohle receptu jsem se inspirovala na ZDE, ale těsto si upravila, protože v tomhle lepkovém poměru na bezlepek úplně nefungovalo, a karamel upravila tak, jak jsem zvykla z krémů do dortu.
Forma 20x30cm
- 180 g mouky Schar mix bread
- 30g rýžové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- lžíce skoroce
- 2 větší nahrubo strouhaná jablka
- hrst sekaných vlašáků
- 3 vejce
- 190g kokosového cukru
- 140ml oleje
Karamel:
- 30ml vody
- 150g cukru krystal
- 120ml smetany ke šlehání
- 40g másla
Krém:
- 250g mascarpone
- 200ml smetany ke šlehání
- 3/4 karamelu
Nejprve připravte karamel. Vodu a cukr dejte do hrnce a zahřívejte na nejvyšší stupeň. Dávejte pozor ať se nezačne připalovat, sem tam zamíchejte. Jakmile začne směs měnit barvu do hněda, odstavte a na několikrát tam vlijte za stálého míchání smetanu. POZOR – nenalévat najednou, jinak se vám karamel prudce schladí, vytvoří se hrudky a vy pak pracně budete muset znovu rozpouštět a výsledek není úplně jistý. Rozdělte si to cca na 4x. Vlijte, promíchejte, když je to spojené, klidně na chvilku vlijte a znova opakujte. Nakonec vmíchejte máslo a nechte vychladnout.
Těsto:
Vajíčka a cukr vyšlehejte do světlé pěny, zašlehejte olej, vmíchejte mouku, skořici a kypřicí prášek a nakonec strouhaná jablka a ořechy.
Dejte péct na 180 stupňů a klidně cca po dvaceti minutách přetáhněte alobalem. Pekla jsem cca 35 minut, ale řiďte se svou troubou. Cas sedět nemusí.
Krém:
Vyšlehejte mascarpone, smetanu a 3/4 karamelu v hustý krém.
Na korpusy natřete rovnoměrně krém, polijte zbytkem karamelu a posypte ještě ořechy.
