Tak a máme tady recept, který pusou peču už asi pět let, protože já totiž strašně nemám ráda med. Jo, je to výborný nápad péct zrovna medovník, ale tak dělám divnější věci, než peču z něčeho, co mi vyloženě nechutná. Celkový výsledek je pro mě tím pádem strašně těžký hodnotit – je to prostě medový a sladký, ale ochutnávači se tváří, jakože nic lepšího v životě nejedli, tak jim budeme věřit 😀. Teď teda naprosto vážně – je vláčný a měkký, z toho jsem měla největší strach a pravidelně po deseti minutách jsem lezla do lednice a kontrolovala, jestli to opravdu měkne, protože ty pláty po upečení a vychladnutí by se s klidem daly použít jako ochranný štít při gladiátorských zápasech. Takže se po vytažení z trouby nelekejte, až se to bude měnit v beton – má to tak být. Je ale důležitý, hned po vytažení seříznout do požadované velikosti, protože pokud to necháte vychladnout, tak to budete muset vzít asi nějakou bruskou.
Recept je na formu o průměru 18 cm, takže je třeba s tím počítat a pokud chcete větší, musíte znásobit suroviny. Já nemám ráda takový ty tenký pláty a tenký vrstvy krému, takže jsem placky válela zhruba na tloušťku 4 mm a v troubě pekla asi osm minut. Opět pozor, pokud chcete pláty tenčí, je třeba upravit dobu pečení!
První bych asi doporučila připravit si karamel, ideálně den předem, protože je třeba ho chladit
- 130g cukru
- 80ml smetany na šlehání 40%
- plátek želatiny
- 60g povoleného másla
Želatinu namočte do studené vody. V hrnci rozpusťte cukr na karamel, postupujte pomalu ať se rozpustí rovnoměrně, nevzniknou hrudky a nemusíte složitě a otravně rozpouštět i ty – tahle činnost mě neskutečně pak vytáčí s zdržuje. Když máte rozpuštěno, za stálého míchání vlijte asi na pětkrát smetanu. Nemusí být ohřátá, pokud budete lit pomalu a po menších dávkách, předejte srážení, tuhnutí karamelu a prskání. Ale stejně dávejte pozor, protože i při menším množství může vyletět pára. Jakmile je smetana vmíchána, přidejte hydratovanou želatinu a nechte schladnout. Tyčákem nakonec zapracujte máslo a dejte přes noc do lednice.
Těsto:
- 90g másla
- 90g cukru
- 3 lžíce medu
- 30g vajíčka
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- lžička sody
- 250g mouky Schar mix Bread
Máslo, cukr, vejce a med vyšlehejte nad parou, dokud se směs krásně nespojí a neohřeje, potom přisypte mouku s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto.
Postupně rozvalujte a vykrojte do průměru formy, ve které budete medovník skládat.
Pečte cca 8 minut na 200 stupňů. Já jsem z těsta připravila šest placek, ale ve finále použila jen pět, šestou si rozebraly děti.
Okamžitě po upečení zarovnejte tvar a nechte vychladnout.
Sirup na zvlhčení korpusu:
- 100ml vody
- 4 lžíce cukru
- kdo chce, může trochu rumu
promíchejte a potřete každý plát z vrchu i ze spodu.
Teď vytáhněte karamel z lednice a vyšlehejte ho do hladkého krému.
Krém:
- 250g mascarpone
- 200g smetany ke šlehání 40%
- 1/3 vyšlehaného karamelu
- cukr dle chuti
mascarpone a smetanu lehce oslaďte a vyšlehejte do polopevného krému, potom přidejte karamel a šlehejte do hladké pevné konzistence, pokud ještě potřebujte, doslaďte ( u mě skončilo v krému cca 50g cukru).
Do formy dejte první plát, na něho rozetřete 1/3 krému z mascarpone a přikryjte plátem druhým.
Na druhý navrstvěte zbytek šlehaného karamelu a překryjte plátem třetím, na který dejte opět 1/3 krému a zakončete plátem čtvrtým. V tuto chvíli dejte cca na hodinu do lednice.
Pátý plat si rozdrťte v mixéru na drobné drobečky.
Po hodině vytáhněte z lednice, odstraňte formu a celý dort obmažte zbylým krémem a posypte drobečky. Nechte do druhého dne rozležet.
