Apple pie

Tak jsem zvědavá, kdo vyhrajete tentokrát první cenu za dotaz, proč nepoužívám české názvy, protože naposledy to odpálilo docela slušnou bombu 😁. Ale k receptu… v týdnu mi přistála zpráva, jestli bych se do toho nechtěla pustit, zrovna v době, kdy něco podobného letělo rovnou do koše, protože to dopadlo úplně tragicky. Takže další pokus se konal teď a i když jsem k tomu přistupovala dost skepticky, dopadlo to výborně. Příprava těsta vás úplně nepotěší, protože u toho tečou nervy i mně, ale vydržte, to těsto se fakt spojí, slibuju.

Těsto:

  • 400g mouky Schar mix Bread
  • 190g zakysané smetany DeLuxe Kunín
  • 250g studeného másla pokrájeného na kostičky
  • + rozšlehané vajíčko na potření

Opravdu pracujte se studeným máslem a ideálně i se smetanou zrovna vytaženou z lednice. Nejprve se pokuste spojit máslo s moukou, ale spíš z toho udělejte takovou hrubou drobenku.

Přidejte smetanu a spojte do kompaktního těsta, kde by ale měly být vidět ještě kousky másla, které zaručí jemné lístkování.

Uložte do lednice a připravte náplň.

  • 5 velkých jablek oloupaných a pokrájených na menší kostičky
  • 150g cukru
  • lžička skořice
  • 2 lžíce pudinkového prášku
  • lžíce másla
  • štáva z půlky citronu

Jablka dejte do mísy, zasypte cukrem, skořicí, promíchejte s citronovou šťávou a dejte do cedníku a postavte na mísu. Nechte cca hodinu vykapat šťávu, kterou jablka pustí.

Šťávu poté dejte do hrnce, přidejte ještě asi 50g cukru, máslo, přiveďte k varu a za občasného míchání svařte na nejvyšší stupeň na karamel.

Asi z 2/3 těsta vyválejte kruh a opatrně přeneste do formy. Těsto musí být i po obvodu formy. Zbytek těsta rozválejte a rozkrájejte na proužky.

Vykapána jablka promíchejte s pudinkovým práškem, dejte na připravené těsto do formy, zalijte karamelem a z připravených proužků vytvořte mřížku, kterou potřete rozšlehaným vajíčkem.

Pečte cca hodinu na 180 stupňů a pak nechte klidně přes noc rozležet. Pokud budete krájet brzo, náplň nestačí zhoustnout a všechna šťáva vyteče.

Bezlepkový Apple pie