Tak jsem zvědavá, kdo vyhrajete tentokrát první cenu za dotaz, proč nepoužívám české názvy, protože naposledy to odpálilo docela slušnou bombu 😁. Ale k receptu… v týdnu mi přistála zpráva, jestli bych se do toho nechtěla pustit, zrovna v době, kdy něco podobného letělo rovnou do koše, protože to dopadlo úplně tragicky. Takže další pokus se konal teď a i když jsem k tomu přistupovala dost skepticky, dopadlo to výborně. Příprava těsta vás úplně nepotěší, protože u toho tečou nervy i mně, ale vydržte, to těsto se fakt spojí, slibuju.
Těsto:
- 400g mouky Schar mix Bread
- 190g zakysané smetany DeLuxe Kunín
- 250g studeného másla pokrájeného na kostičky
- + rozšlehané vajíčko na potření
Opravdu pracujte se studeným máslem a ideálně i se smetanou zrovna vytaženou z lednice. Nejprve se pokuste spojit máslo s moukou, ale spíš z toho udělejte takovou hrubou drobenku.
Přidejte smetanu a spojte do kompaktního těsta, kde by ale měly být vidět ještě kousky másla, které zaručí jemné lístkování.
Uložte do lednice a připravte náplň.
- 5 velkých jablek oloupaných a pokrájených na menší kostičky
- 150g cukru
- lžička skořice
- 2 lžíce pudinkového prášku
- lžíce másla
- štáva z půlky citronu
Jablka dejte do mísy, zasypte cukrem, skořicí, promíchejte s citronovou šťávou a dejte do cedníku a postavte na mísu. Nechte cca hodinu vykapat šťávu, kterou jablka pustí.
Šťávu poté dejte do hrnce, přidejte ještě asi 50g cukru, máslo, přiveďte k varu a za občasného míchání svařte na nejvyšší stupeň na karamel.
Asi z 2/3 těsta vyválejte kruh a opatrně přeneste do formy. Těsto musí být i po obvodu formy. Zbytek těsta rozválejte a rozkrájejte na proužky.
Vykapána jablka promíchejte s pudinkovým práškem, dejte na připravené těsto do formy, zalijte karamelem a z připravených proužků vytvořte mřížku, kterou potřete rozšlehaným vajíčkem.
Pečte cca hodinu na 180 stupňů a pak nechte klidně přes noc rozležet. Pokud budete krájet brzo, náplň nestačí zhoustnout a všechna šťáva vyteče.
