Šlehačková vánočka

Toto už je několikátý recept na vánočku a jsem sama zvědavá, jestli překoná ten s nočním kynutím. Za mě je to docela dost možné, protože mě samotnou překvapila ta vláčnost. Ale nebudeme si nic nalhávat, s těstem, které kyne přes noc, se prostě pracuje líp.

  • 400g mouky Schar mix Bread
  • 90g cukru krupice
  • 21g čerstvého droždí
  • 200ml šlehačky Kunín 40%
  • 80g povoleného másla
  • 170ml vody
  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  • vejce na potření a mandle na posypání

Kdo chce tak samozřejmě rozinky namočené v rumu, někdo přidává sůl, já ne – mouka Schar už sůl obsahuje a já ji nedávala nikdy ani do lepkového těsta.

Z droždí, trochy vody, cukru a mouky nechte vzejít kvásek, přidejte vše kromě másla a vypracujte hladké těsto. Vodu přilévejte postupně, několikrát už jsem se setkala s tím, že některé šarže mouky sajou tekutiny malinko jinak. Nakonec zapracujte máslo, přetáhněte folii a nechte zdvojnásobit objem.

Těsto si rozdělte na 9 dílů, vyválejte prameny, smotejte do vánočky. Vyztužte špejlí, ať se vánočka nerozjede a nechte cca 30-40 minut nakynout, podle teploty v místnosti.

Rozpalte troubu na 220 stupňů a zapařte buď podle návodu vaší trouby nebo pomoci hrnce ( plechu) na spodku trouby.

Vánočku potřete vajíčkem, posypte mandlemi a vložte do trouby.

Stupně jsou samozřejmě orientační, já cca v půlce pečení přetahuju alobalem, aby se vrch moc nepřičmoudl.

Délka pečení opět závisí na troubě, na tom, jakým způsobem troubu zapařujete. Já včera pekla 35 minut, ale mam troubu se zavařováním, pokud dáváte plech s vodou, budete péct určitě déle a nezapomeňte ho v průběhu pečení vyndat, ať se vánočka propeče i ze spodu.

Bezlepková vánočka