Vzhledem k tomu, že na Rohlíku začali prodávat relativně dobré pečivo, strašně mi to ulehčilo život a chleba a rohlíky peču už minimálně. Včera ale všechno došlo, tak jsem splácala dohromady různé zbytky a upekla tenhle chleba, který se snědl skoro na jeden zátah. Už se budu opakovat, ale pokud pečete často, investujte do hliněných nebo alepsoň keramických forem na chleba, které imitují prostředí v peci a ty výsledky jsou úžasné, hlavně u toho bezlepkového pečiva. Nemusíte zapařovat troubu, šaškovat s vytahováním plechu s vařicí vodou, odpadne vám problém s nedopečeným spodkem chleba, forma ochrání i před spálením, takže pokud váháte, určitě se přimlouvám.
- 300g mouky Schar mix Bread
- 100g pohankové mouky
- 130g řeckého jogurtu – 10% tuku
- dvě hrsti různých semínek
- lžička soli
- lžička chlebového koření nebo drceného kminu
- 30 ml oleje
- 21 g čerstvého droždí
- 300 -350 ml vody
- lžička cukru nebo melasy
Ve troše vody rozmíchejte droždí, cukr s asi lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.
Přisypte všechny ostatní k suroviny kromě semínek a oleje, vypracujte hladké těsto, zapracujte semínka a nakonec olej. Nechte zdvojnásobit objem.
Propracujte a vytvarujte bochník, který nechte v ošatce kynout cca 45 minut.
Mezitím rozpalte troubu na maximum ( já mám 280 stupňů) a vložte formu na chléb i s víkem.
Po nakynutí bochníku vložte chléb do formy, přiklopte a pečte do zezlátnuti.
