Jogurtový chléb se semínky

Vzhledem k tomu, že na Rohlíku začali prodávat relativně dobré pečivo, strašně mi to ulehčilo život a chleba a rohlíky peču už minimálně. Včera ale všechno došlo, tak jsem splácala dohromady různé zbytky a upekla tenhle chleba, který se snědl skoro na jeden zátah. Už se budu opakovat, ale pokud pečete často, investujte do hliněných nebo alepsoň keramických forem na chleba, které imitují prostředí v peci a ty výsledky jsou úžasné, hlavně u toho bezlepkového pečiva. Nemusíte zapařovat troubu, šaškovat s vytahováním plechu s vařicí vodou, odpadne vám problém s nedopečeným spodkem chleba, forma ochrání i před spálením, takže pokud váháte, určitě se přimlouvám.

  • 300g mouky Schar mix Bread
  • 100g pohankové mouky
  • 130g řeckého jogurtu – 10% tuku
  • dvě hrsti různých semínek
  • lžička soli
  • lžička chlebového koření nebo drceného kminu
  • 30 ml oleje
  • 21 g čerstvého droždí
  • 300 -350 ml vody
  • lžička cukru nebo melasy

Ve troše vody rozmíchejte droždí, cukr s asi lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.

Přisypte všechny ostatní k suroviny kromě semínek a oleje, vypracujte hladké těsto, zapracujte semínka a nakonec olej. Nechte zdvojnásobit objem.

Propracujte a vytvarujte bochník, který nechte v ošatce kynout cca 45 minut.

Mezitím rozpalte troubu na maximum ( já mám 280 stupňů) a vložte formu na chléb i s víkem.

Po nakynutí bochníku vložte chléb do formy, přiklopte a pečte do zezlátnuti.

Bezlepkový chléb