Bezlepkový kvásek

PŘEDĚLÁNO NA SCHAR V ZELENÉM OBALU!

kvásek – nezbytná nutnost pro chuťově naprosto dokonalý chléb. Úplně první kvásek jsem si založila v roce 2011 – ještě lepkový, a v lednici ho mám do dnes. Pokud se o něho budete starat, je celkem nezničitelný.  Proto pokud máte zkušenost s vytvořením kvásku lepkové, nic se pro vás nezmění, jen prostě vezmete bezlepkovou mouku a uděláte to samé. Pokud vůbec nevíte, co to kvásek je, zde návod na vytvoření a potom, už bude pečení chleba jenom radost. Je několik postupů jak kvásek založit a mně se osvědčil tento, který jsem po delším hledání objevila na webu Dama.cz

Budete potřebovat:

jednu sklenici (na fotce je 400ml ), mouku a vodu. Já zkoušela kvásek z různých druhů, ale nakonec jsem si nechala jenom z mouky Schaer Mix. 

1.den:  vezměte vyvařenou sklenici, dejte do ní 2 lžíce mouky a 4 lžíce vody, zamíchejte, přetáhněte potravinovou folií a nechte stát na lince 24 hodin.

Potravinovou fólii propíchněte, aby se kvásek nezapařil. Zároveň dejte někam, kde na sklenici nebude svítit přímé slunce nebo zářivka nad kuchyňskou linkou – pak má kvasek tendence plesnivět!

2. den: po 24 hodinách uděláme to samé, do směsi, která celý den odpočívala přidáme opět dvě zarovnané lžíce mouky a 4 lžíce vody. rozmícháme, pokud máte pocit, že je směs hodně hustá, přidejte trošičku vody, promíchejte a přetáhněte opět folií.

3. den:  už můžeme pozorovat , že se v kvásku objeví sem tam bublinka a zvedá se, ale ještě zopakujeme postup ze druhého dne.

4. den: na kvásku už můžete vidět reakci v podobě hojných bublinek. Nyní začínáme krmit kvásek po dvanácti hodinách. do sklenice přilejte 40g vody a přisypte 30 g mouky, opět přetáhněte folií. Ještě ten samý den, po 12 hodinách odeberte část kvásku a vyhoďte a do sklenice opět přimíchejte 40g vody a 30g mouky, rozmíchejte, přetáhněte folií a nechte 12 hodin odpočívat.

5. den – 7. den : teď budete krmit naprosto stejně jako den 4. Kvásek bude víc a víc pracovat. Nezapomínejte před každým krmením většinu odebírat, stačí, když ve sklenici necháte cca jen dvě lžíčky.  Na posledním fotu vidíte na sklenici modrou čáru, takovou výšku měl kvásek po přidání nové mouky a vody a je vidět jak během 12ti hodin nabyl na objemu. 

Po týdnu by měl být kvásek schopný utáhnout celý chleba. Já se přiznávám, že krmím klidně i 14 dní, aby měl opravdu sílu. 

Teď je čas kvásek uložit do lednice a už se nemusí pravidelně každý den dokrmovat. Pokud zrovna nebudete péct, stačí cca 1 týdně. Ale já se přiznávám, že jsem lenoch a někdy krmím i po 14 dnech. Pak už je ale hodně líný a je dobré ho nakrmit 2x po sobě.