Indiánci bez lepku a vajec (vegan verze)

Aquafaba… znáte? Já objev učinila předevčírem, pro mě něco jako osmý div světa. Teda ne objev můj, ten je připisován francouzskému kuchaři, který aquafabu objevil v roce 2014, takže mám jen pět let zpoždění, nicméně opravdu mě to posadilo na zadek. Jedná se o tekutinu z luštěnin, která se chová identicky jako vaječný bílek, jen možná trochu hůře drží tvar, ale to nevadí. Pro vegany a alergiky na vaječný bílek je to super objev.

výrobu aquafaby najdete na internetu, nebo můžete pro začátek použít slitou vodu ze sterilované kukuřice.

a teď k samotným indiánkům

piškot:

  • 4 lžíce mouky schaer mix B
  • 3 lžíce sirupu agáve
  • 5 lžíc vody
  • lžička kypřícího prášku

vše smíchejte, nechte chvíli odstát (těsto zhoustne) a na plech udělejte kopečky ve tvaru piškotů. (já stříkala zdobícím sáčkem bez hubičky). Pečeme na 180 stupňů do zezlátnutí.

sníh:

  • voda z cizrny
  • rýžový sirup v prášku (cukr)
  • půl lžičky guar gumy

na výše uvedené množství bude stačit zhruba třetina vody z konzervy. Já mixovala půlku, ze zbytku jsem udělala čokoládový krém. Aquafabu začneme mixovat s cukrem do sněhu. Bude nám to trvat zhruba 10 minut. Výsledkem je opravdu hodně podobná konzistence jako sníh z bílků. Je sice trošku těžší, takže indiánci nedrží takový tvar jak jsem si představovala, ale asi to nevadí a příště zkusím přidat ještě trochu škrobu. Je pravdou, že z toho je cizrna trochu cítit, ale já to „přerazila“ práškem ze sušených borůvek, který dodal sněhu jemně fialovou barvu, chuť borůvek a cizrnu přerazil.

Teď sníh přemístíme do zdobícího sáčku s kulatou hubičkou a stříkáme indiánky. zhruba tři patra. Dáme chladit na dvě hodiny do lednice – trochu nám sníh spadne. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu, ve které nachlazené indiánky máčíme.