Veganské laskonky s piemontskými ořechy

Opět jeden recept, ve kterém si přijdou na své alergici nejen na lepek, ale i na mléko a vajíčka a samosebou vegané. Základ je opět tvořen kouzelnou aquafabou a potřebujete k němu šablonu na laskonky, která je dostupná např na e-shopu Tescomy nebo na Světě cukrářů (tu jsem použila já a množství z tohoto receptu je právě na jednu šablonu, ze které vyjde 10 laskonek.

  • 4 lžíce aquafaby
  • 90 g cukru (klasický, třtinový, rýžový)
  • 70g mletých piemontských ořechů

aquafabu začněte šlehat s cukrem do pevného lesklého sněhu. Bude to trvat cca 15 minut, než se cukr úplně rozpustí. Po částech zlehka vmíchejte strouhané oříšky.

Přes šablonu naneste na plech s pečícím papírem a laskonky sušte na 150 stupňů asi 15 minut a dalších 15 minut na 90 stupňů.

Po vytáhnutí z trouby nechte vychladnout na plechu.

Pokud nebudete podávat hned, uložte do plechové dózy, aby nezměkly.

Na krém můžete použít pudinkový základ, ale tentokrát jsem spěchala, takže jsem vyšlehala pouze:

  • rostlinný tuk Cocovit
  • sladidlo dle chuti (kokosový cukr)
  • lžíce kakaa
  • lžíce piemontských mletých ořechů

Přes cukrářský sáček naneste na jeden korpus laskonky a druhým přiklopte. Na závěr můžete ještě polít čokoládou.

veganské laskonky