Domácí bezlepkové filo těsto a baklava

Dlouho, hodně dlouho jsem se rozmýšlela, jestli se do toho fakt pustit, protože první pokusy dopadly katastrofálně. Pravda je, že jsem se s domácím filo těstem nekamarádila moc ani v lepkové formě, ale to se dalo koupit, tak nebylo co řešit. Na bezlepkové jsem narazila pouze na nějakém UK eshopu, ale mražené by sem dostat pouze pro svou osobní spotřebu bylo náročné, takže stejně jsem se do té kuchyně postavila a zkusila pokus číslo tři.

S výsledkem jsem celkem spokojená, ještě bych chtěla v budoucnu trochu vyladit, ale dám tomu čas, takže vám recept zveřejním v současné podobě.

Z uvedeného množství vzniklo těsto na baklavu do formy 26×26 cm – celkem 12 plátů a zbylo docela odřezků, protože se kraje trochu rozpadaly.

Dál budete potřebovat strašně moc mouky na podsypávání. Množství vůbec netuším, ale jakmile budete mít pocit, že těsto lepí, honem sypat.

Na použítí je lepší umělohomotný dlouhý váleček. Mně se osvědčil z Tescomy.

  • 600 g mouky Schaer Mix B
  • 450ml vody
  • lžíce rýžového octa
  • lžíce guar gumy
  • 2 lžíce olivového oleje

Nejprve důkladně promíchejte mouku s guar gumou. Ocet přilejte do vody a postupně začněte zapracovávat vodu do mouky.

Upozorňuji, že to bude dřina, ale povede se. Výsledkem je pevnější, ale pružné těsto, které si rozdělete na 12 dílků.

Teď začíná to nejpracnější. Každý dílek rozválejte na co nejtenčí plát. Jakmile má těsto náznak lepení se, podsypáveje. V průběhu válení zkoušejte, jestli těsto nepřilnulo ke kuchyňské lince, pořád zkoušejte, že se s ním dá hýbat.

Rozválejte opravdu na co nejtenčí list, pokud budete mít pocit, že už to víc nejde, věřte, že jde :D.

A teď k samostatné balkavě:

Rozpusťte si máslo a smíchejte s se čtyřmi lžícemi slunečnicového oleje.

Připravte si sirup, kterým konečnou baklavu polijete. Já tím, že nevyhledávám cukr, použila jsem jako základ javorový sirup, který jsem svařila s hřebíčkem, šťávou jednoho citronu a pomeranče.

Formu vymažte rozpuštěným máslem s olejem a položte první plát těsta, na něho dejte druhý a potřete směsí másla a oleje. Takto dejte šest vrstev.

Na šestou vrstvu přijde 200g sekaných pistácií (trochu dejte stranou na závěrečné posypání), které opět zalijte máslem a navrstvěte dalších šest plátů těsta. Máslem promazáváme, každou druhou vrstvu.

když máme hotovo, nařežeme si baklavu ve formě na kostky, polijeme máslem a potřeme vajíčkem.

Pečeme cca 20 minut na 190 stupňů, ale řiďte se vlastní troubou.

Po vytažení důkladně prolijeme sirupem a posypeme zbytkem pistácií a necháme zchladnout.

bezlepková baklava, glutenfree baklava